Ερευνητές αναφέρουν ότι το εντερικό μικροβίωμα ενδεχομένως παίζει ρόλο στην πρόκληση διαταραχής κοινωνικού άγχους.

Προηγουμένως, διαπιστώθηκε ότι το μικροβίωμα διαφέρει σε ανθρώπους με τη διαταραχή έναντι υγιών, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και αντίστροφα.

Τώρα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν μικρόβια από το έντερο ανθρώπων με τη διαταραχή μεταμοσχευτούν σε ποντικούς, τότε τα ζώα έχουν αυξημένη απόκριση στον κοινωνικό φόβο.

Τα ευρήματα προστίθενται σε προηγούμενες μελέτες που έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα για παθήσεις, από την κατάθλιψη έως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ο John Cryan, του University College Cork, δήλωσε ότι ενώ ήταν γνωστό πως γενετικοί παράγοντες, το περιβάλλον κ.α θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο σε διαταραχές περιλαμβανομένου του κοινωνικού άγχους, η νέα έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία του εντερικού μικροβιώματος.

Σημειώνει ότι πρέπει να φροντίζουμε τα μικρόβια, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη ακόμα και στην ενήλικο ζωή ώστε να εργάζεται κατάλληλα ο κοινωνικός εγκέφαλος.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα κοπράνων από 6 υγιείς ανθρώπους και 6 με τη διαταραχή και αναλύσεις DNA επιβεβαίωσαν  ότι το εντερικό μικροβίωμα διέφερε σημαντικά μεταξύ των 2 ομάδων.

Μετέφεραν κάθε δείγμα σε 6 ποντικούς και στη συνέχεια τους παρουσίασαν σειρά τεστ για να εξετάσουν τη συμπεριφορά τους.

Για να εξετάσουν τον κοινωνικό φόβο οι ερευνητές εφάρμοσαν μικρά ηλεκτρικά σοκ στους ποντικούς όταν πλησίαζαν ένα νέο ποντίκι και παρακολούθησαν τη συμπεριφορά τους όταν δεν εφαρμοζόταν το ηλεκτρικό σοκ.

Tα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ποντικοί που έλαβαν εντερικό μικροβίωμα από ανθρώπους με τη διαταραχή είχαν διαφορετικά επίπεδα 3 ειδών βακτηρίων στα κόπρανα έναντι αυτών που έλαβαν μικρόβια από υγιείς.

Ενώ η συμπεριφορά των ποντικών δεν διέφερε για τα περισσότερα πειράματα που εξέταζαν το άγχος και την κοινωνική συμπεριφορά συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά μετά το πείραμα για τον κοινωνικό φόβο.

Ενώ ποντικοί με εντερικά μικρόβια από υγιείς ανθρώπους γρήγορα ανέκτησαν την περιέργειά τους προς τους ξένους τις ημέρες που ακολούθησαν, αυτά που έλαβαν μικρόβια από ανθρώπους με τη διαταραχή συνέχισαν να φοβούνται να πλησιάζουν άλλους ποντικούς.

Δεν ανέκαμψαν ποτέ πλήρως για να γίνουν και πάλι κοινωνικοί.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι επίπεδα ορισμένων ορμονών και πτυχών του ανοσοποιητικού επίσης διέφεραν μεταξύ των ποντικών.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυξημένες αποκρίσεις κοινωνικού φόβου στη διαταραχή κοινωνικού άγχους.

Πηγές:
PNAS

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου