Η επί μακρό χρονικό διάστημα αυστριακή ειδικός σε θέματα CoViD, Kathryn Hoffmann ζητά περισσότερη πρόληψη όσον αφορά τις μακροχρόνιες βλάβες που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Είναι πλέον σαφές ότι ο κίνδυνος αυξάνεται αθροιστικά με κάθε μόλυνση, ιδίως εάν υπάρχει ακόμη βλάβη από την προηγούμενη μόλυνση "και η επόμενη επικάθεται σε αυτή", δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην πανεπιστημιακή κλινική της Βιέννης. Μεταξύ άλλων, τάσσεται υπέρ των μέτρων για "καθαρό αέρα" σε εσωτερικούς χώρους.

Η Hoffmann τόνισε ότι ο όρος Long-CoViD πρέπει να διαφοροποιηθεί. H εμπειρογνώμονας ορίζει τρεις μεγάλες ομάδες: Πρώτον, τους πάσχοντες που υφίστανται μακροχρόνιες βλάβες λόγω σοβαρής και οξείας εξελικτικής πορείας (πνευμονία, μυοκαρδίτιδα, πνευμονική ίνωση, νεφρική βλάβη κ.λπ.).

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει επομένως εκείνους στους οποίους η λοίμωξη από το CoViD-19 προκαλεί νέες ασθένειες ή επιδεινώνει τις υπάρχουσες. Αυτές περιλαμβάνουν αυτοάνοσα, πνευμονικά, καρδιακά και μεταβολικά νοσήματα, δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και άνοια. H Hoffmann ορίζει την τρίτη ομάδα ως τη νέα ανάπτυξη του συνδρόμου μετά την οξεία λοίμωξη από CoViD.

"Αυτό που χρειάζονται όλοι είναι καλή προστασία από μια νέα λοίμωξη SARS-CoV-2", τονίζει η Hoffmann. Η προαναφερθείσα αύξηση του κινδύνου με κάθε λοίμωξη επηρεάζει ιδιαίτερα τη δεύτερη ομάδα. Επιπλέον, μια λοίμωξη SARS-CoV-2 αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα τουλάχιστον προσωρινά για μερικούς μήνες - "και οι άνθρωποι γίνονται πιο ευάλωτοι σε επόμενες λοιμώξεις, όχι μόνο με SARS-CoV-2, και για ορισμένες λοιμώξεις αυξάνεται τότε και η σοβαρότητα".

Σύμφωνα με την Hoffmann, υπάρχουν επίσης μελέτες για την ομάδα 3 που δείχνουν ότι περίπου το 80% των ασθενών υποφέρουν ξανά από επιδείνωση των συμπτωμάτων εάν μολυνθούν εκ νέου.

Για τις δύο πρώτες ομάδες, είναι σημαντικό να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα παρατεταμένα συμπτώματα μετά από μια λοίμωξη SARS-CoV-2 και να διευκρινίζονται με τη χρήση "εξαιρετικής διαφορικής διάγνωσης". Αυτό μπορεί να γίνει και να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων δομών περίθαλψης.

Αντίθετα, η Hoffmann πιστεύει ότι η κατάσταση περίθαλψης για την ομάδα 3 είναι ανεπαρκής. Για την ομάδα αυτή των πασχόντων (2-4% του συνόλου των μολυσμένων ατόμων), υπάρχει "επείγουσα" ανάγκη για ειδικά κέντρα θεραπείας" . "Ακριβώς όπως και με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι λογικό να χρειάζονται ειδικά κέντρα θεραπείας για μια τόσο σοβαρή και πολύπλοκη κλινική εικόνα", λέει η Hoffmann.

Θα πρέπει να είναι δυνατή η επίσκεψη σε αυτά τα κέντρα μετά από διαφορική διάγνωση από γενικούς ιατρούς και ειδικούς.

Η ειδικός επεσήμανε ότι οι πάσχοντες υποφέρουν από σοβαρές δυσλειτουργίες: "Για παράδειγμα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με το ενδοθήλιο (εσωτερικό στρώμα) των αγγείων, στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια σε επίπεδο κυττάρων, στην αιμάτωση (ροή αίματος) του εγκεφάλου και άλλων οργάνων ή στα αιμοφόρα αγγεία, του εγκεφάλου και άλλων οργάνων ή ιστικών δομών, στις ουσίες-πομπούς μεταξύ των νευρικών κυττάρων, στο εντερικό μικροβίωμα, στη βλάβη συγκεκριμένων νευρικών ινών και μέσω της επανενεργοποίησης λανθανόντων ιών στο σώμα, όπως οι ιοί του έρπητα, οι οποίοι με τη σειρά τους προκαλούν βλάβες.

Η Hoffmann αναφέρει ως πιθανές συνέπειες την ανάπτυξη αίσθησης κακουχίας μετά την άσκηση (σοβαρή δυσανεξία στην άσκηση), τη δυσαυτονομία (δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος) ή το σύνδρομο ταχυκαρδίας (POTS). Μπορούν επίσης να εμφανιστούν διαταραχές του ύπνου, σύνδρομο υπερενεργοποίησης των μαστοκυττάρων, γνωστική δυσλειτουργία, μικροθρόμβωση και πολλά άλλα.

"Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη θεραπευτική αγωγή, οπότε όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις αποσκοπούν μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων", τόνισε η ειδικός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;