Πριν από δύο εβδομάδες ο καθηγητής παθολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Βασίλης Κώτσης, διευθυντής της Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, υποχρεώθηκε να αναστείλει προσωρινά το επισκεπτήριο στους νοσηλευόμενους ασθενείς και να θέσει για τη συνέχεια κάποιους ειδικούς, προσωρινούς περιορισμούς: Μόνο ένας επισκέπτης ανά ασθενή, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και με προσκόμιση αρνητικού rapid test.

«Είχαμε διαπιστώσει πως ασθενείς που είχαν εισαχθεί και νοσηλεύονταν για άλλη αιτία, κολλούσαν COVID στη συνέχεια, κάτι που προφανώς γινόταν μέσω του επισκεπτηρίου», λέει στο iatronet.gr, προσθέτοντας πως με τα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που του δίνει ο νόμος, το πρόβλημα ήδη έχει περιοριστεί σημαντικά. «Όταν αυξάνεται η νόσηση στον πληθυσμό, δυστυχώς πρέπει να λαμβάνουμε κάποια έστω πρόσκαιρα μέτρα που θα μας ξεβολέψουν, ειδικά σε χώρους με αυξημένη νοσηρότητα», αναφέρει, και συνιστά υπομονή, μέχρι την ύφεση του εν εξελίξει επιδημικού κύματος κορωνοϊού και εποχικών λοιμώξεων.

Τέσσερα απλά μέτρα

Παράλληλα, απευθύνει απλές συμβουλές, που αν υιοθετήσει ο καθένας στην κοινωνία θα περιοριστεί η μετάδοση, αλλά και ο κίνδυνος νοσηλείας για τους ευπαθείς που θα νοσήσουν. Αυτές συμπυκνώνονται στο τετράπτυχο:

  • Μάσκα για όποιον νοσεί. «Δεν την φοράμε μόνο για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, αλλά και για να προφυλάξουμε τους υπόλοιπους από τη δική μας νόσηση», λέει ο καθηγητής, ο οποίος βλέπει και σήμερα ανθρώπους με συμπτώματα και χωρίς μάσκα, ως επιβάτες σε μέσα μαζικής μεταφοράς. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε αυτή την κουλτούρα, για οποιαδήποτε ασθένεια μεταδίδεται με το φτέρνισμα, όπως κάνουν οι Ασιάτες εδώ και πολλά χρόνια», τονίζει
  • Άμεσο τεστ με τα πρώτα συμπτώματα, για την γρήγορη συνταγογράφηση και λήψη αντιικών. «Τα αντιικά πρέπει να ληφθούν τις πρώτες 3 μέρες μετά τη διάγνωση για να είναι αποτελεσματικά. Έτσι, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και οι ευπαθείς θα γλιτώσουν τη νοσηλεία στο νοσοκομείο».
  • Εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων έστω και τώρα. «Η ανοσοποίηση χρειάζεται μόνο λίγες μέρες. Ακόμα και τώρα, αν δεν έχουν έρθει σε επαφή και δεν έχουν νοσήσει πρόσφατα, να κάνουν το εμβόλιο για την COVID, αλλά και για τη γρίπη».
  • Αερισμός εσωτερικών χώρων. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε να αερίζουμε καλά, για να περιορίσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για λοιμώξεις του χειμώνα, που οφείλονται στον συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους χωρίς καλό αερισμό».

Αύξηση προσέλευσης και νοσηλειών

Μετά τις 10 Δεκεμβρίου οι προσελεύσεις στα Επείγοντα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» άρχισαν να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, ενώ σε μικρότερο βαθμό αυξάνονται και οι νοσηλείες.

«Οι προσελεύσεις στα ΤΕΠ αυξήθηκαν περίπου 30% στις τελευταίες τρεις εφημερίες, με περαιτέρω αυξητική τάση. Όμως μόνο ένα 5% με 10% περίπου χρειάζεται εισαγωγή, κυρίως άτομα με μεγάλη ηλικία ή με συννοσηρότητες», παρατηρεί ο κ.Κώτσης, προσθέτοντας: «Ουσιαστικά τα ΤΕΠ των νοσοκομείων καλύπτουν ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στην πλειοψηφία τους είναι ελαφρά περιστατικά, πολιτών που περισσότερο από άγχος πηγαίνουν στο νοσοκομείο για μια εκτίμηση».

Οι εισαγωγές στο «Παπαγεωργίου» για οποιαδήποτε αιτία έφτασαν τις 52 στην προηγούμενη εφημερία –αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες- και οι μισές αφορούσαν COVID ή κάποιο άλλο νόσημα μαζί με COVID. Τα βαριά περιστατικά –κυρίως οι πνευμονίες- νοσηλεύονται στις Πνευμονολογικές Κλινικές, τα λιγότερο βαριά στις Παθολογικές, ενώ σε χωριστούς θαλάμους άλλων Κλινικών νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν εισαχθεί για άλλη αιτία και έχουν και κορωνοϊό. «Δεν υπάρχουν αμιγώς κλινικές COVID, αλλά η κατανομή γίνεται μέσα στις κλινικές», εξηγεί ο κ.Κώτσης, διευκρινίζοντας πως παρά την αύξηση των νοσηλειών, το σύστημα δεν πιέζεται σε υπερβολικό βαθμό επί του παρόντος.

Προσοχή στους ηλικιωμένους

«Δεν φοβάμαι σε ένα νέο άνθρωπο αυτή τη στιγμή τι θα γίνει αν πάθει COVID όπως φοβόμουν στην αρχή της πανδημίας, αλλά φοβάμαι οπωσδήποτε στους ηλικιωμένους, που μπορεί να μην τα καταφέρουν», επισημαίνει ο καθηγητής, συνιστώντας εμβολιασμό και προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αυτή την περίοδο.

«Οποιαδήποτε σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, στις μεγάλες ηλικίες μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η COVID  εξακολουθεί να είναι μια σοβαρή λοίμωξη, που μπορεί κάποιες ομάδες να τις οδηγήσει στο θάνατο», τονίζει, συμπληρώνοντας πως το ίδιο ισχύει με τη γρίπη και άλλους αναπνευστικού ή και μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκκος, που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πνευμονία. «Ειδικά στην COVID που μεταδίδεται πολύ εύκολα, μπορεί να μεταδοθεί σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού και όταν γίνεται αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία