Τα μιτοχόνδρια των μυϊκών κυττάρων λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά σε ανθρώπους με long COVID, πιθανόν εξηγώντας την επίμονη κόπωση που εμφανίζεται λόγω της κατάστασης.
Η Michèle van Vugt, του Amsterdam University Medical Center (UMC) δήλωσε ότι βλέπουν σαφείς αλλαγές στους μυς αυτών των ασθενών.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα μυϊκά κύτταρα 25 ασθενών με long COVID και 21 υγιών.
Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν με ποδήλατο για 15 λεπτά. Σε όσους είχαν long COVID, αυτή η άσκηση οδήγησε σε παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα και το μυϊκό ιστό σε 2 περιόδους. Μια εβδομάδα πριν το τεστ με το ποδήλατο και μια ημέρα μετά.
Ο Rob Wüst, του Vrije University, δήλωσε ότι οι ερευνητές είδαν διάφορες ανωμαλίες στον μυϊκό ιστό. Σε κυτταρικό επίπεδο είδαν ότι τα μιτοχόνδρια των μυών λειτουργούν λιγότερο καλά και παράγουν λιγότερη ενέργεια.
Επομένως αιτία της κούρασης είναι βιολογική, δήλωσε ο Wüst.Ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια για να σκεφτεί και οι μυς για να κινηθούν.
Η ανακάλυψη σημαίνει ότι τώρα μπορούν να ερευνήσουν για κατάλληλη αγωγή για όσους έχουν long COVID.
Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν εξασθένηση της λειτουργίας της καρδιάς ή των πνευμόνων- που υποδεικνύει ότι το θέμα της κούρασης δεν ξεκινά από αυτά τα όργανα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Πηγές:
Nature Communications.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία