Αν γυρίσουμε λίγο πίσω την μνήμη μας, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε και τις πιο χαρούμενες αναμνήσεις από τις ημέρες που γράφαμε τεστ στο σχολείο. Ακόμα κι αν ήμασταν πλήρως προετοιμασμένοι και πήραμε καλό βαθμό, το να εξεταζόμαστε δεν ήταν και τόσο ευχάριστο συναίσθημα. Άρα είναι λογικό και το παιδί σας να μην αισθάνεται πολύ καλά.

Ένα παιδί που αντιμετωπίζει έντονο το σχολικό στρες μπορεί να εμφανίζει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως προβλήματα στον ύπνο, πόνους στο στομάχι και πονοκέφαλο και μπορεί να είναι συχνό φαινόμενο να λέει ότι δεν θέλει να πάει στο σχολείο. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να συμβεί άσχετα από το πόσο καλός μαθητής ή μαθήτρια είναι το παιδί σας. Οι βαθμοί δεν είναι πάντα καλή ένδειξη.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν αν το στρες του παιδιού σας έχει χτυπήσει κόκκινο επειδή είναι περίοδος εξετάσεων στο σχολείο; Αυτές είναι μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Δώστε λιγότερη σημασία στους βαθμούς

Η αλλαγή ξεκινά και από εσάς. Μιλήστε με το παιδί σας για το τι σημαίνουν οι βαθμοί και ότι δεν μπορούν να καθορίσουν στην πραγματικότητα την μάθηση. Εστιάστε στη χαρά του να μαθαίνεις κάτι καινούριο και όχι στο στρες της προετοιμασίας για ένα τεστ.

Φροντίστε μυαλό αλλά και σώμα

Φροντίστε να έχει το παιδί σας μια ισορροπημένη διατροφή που θα στηρίξει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Δώστε προσοχή στον ύπνο, καθώς ο σωστός και επαρκής ύπνος είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων του παιδιού σας, όπως και για την ενίσχυση της μνήμης.

Μιλήστε για το σχολείο

Ρωτήστε το παιδί σας τι έκανε στα μαθήματά του. Όχι για να ελέγξετε αν τα έμαθε, αλλά όταν γυρνάει από το σχολείο. Το "Τι μάθατε σήμερα;" είναι ένας καλός τρόπος να βάλει το μυαλό του να θυμηθεί όλες τις πληροφορίες, αλλά να δώσει και σημασία στα πράγματα που του άρεσαν περισσότερο.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα διαβάσματος

Μιλήστε με το παιδί σας σχετικά με το πώς του φαίνεται πιο εύκολο να διαβάζει ικανοποιητικά. Βοηθήστε το όταν έχει να απομνημονεύσει πληροφορίες και δείτε πόσο συχνά χρειάζεται διάλειμμα για να χαλαρώνει. Εφαρμόστε περιορισμό στη χρήση συσκευών όταν είναι η ώρα του διαβάσματος - και αν μπορείτε κάντε το ίδιο και για εσάς για να δίνετε το καλό παράδειγμα.

Μην ξεχνάτε όμως τα διαλείμματα

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί σας να κάνει διάλειμμα για 30-45 λεπτά για να μην κουράζει υπερβολικά τον εγκέφαλό του. Όσο περισσότερο πιέζουμε το μυαλό μας να αποθηκεύσει πληροφορίες, τόσο λιγότερο αποτελεσματικό γίνεται το διάβασμα.

Τελευταίο τσεκ

Δείτε άλλη μια φορά μαζί την ύλη του τεστ και κάντε ερωτήσεις στο παιδί, για να νιώσει προετοιμασμένο αν το θέλει. Αν όμως αυτό είναι κάτι που θα προκαλέσει περιττό στρες, μην το κάνετε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους