Η επίδραση των εμβολίων στην πρόληψη μακροχρόνιων συμπτωμάτων δεν έχει πλήρως κατανοηθεί αλλά ερευνητές του University of Oxford ανακάλυψαν ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID μείωσε σταθερά τον κίνδυνο συμπτωμάτων long COVID.

Ο Dani Prieto-Alhambra, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως 1 στους 10 ανθρώπους έχουν επίμονα συμπτώματα και η ερευνητική ομάδα θέλησε να αξιολογήσει αν τα εμβόλια έχουν επίδραση στα συμπτώματα long COVID.

Η έρευνα πραγματοποίησε εκτεταμένες αναλύσεις ηλεκτρονικών φακέλων υγείας από τη Βρετανία, Ισπανία και Εσθονία. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 20 εκατομμυρίων εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και εντόπισαν περιστατικά  long COVID με βάση συγκεκριμένα κριτήρια του ΠΟΥ.

Η έρευνα εστίασε σε ενήλικες που ήταν εγγεγραμμένοι τουλάχιστον 180 ημέρες σε κάθε χώρα.

Στις διάφορες ομάδες που αναλύθηκαν, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση της εμφάνισης long COVID στους εμβολιασμένους έναντι των ανεμβολίαστων.

Η Dr. Annika Jodicke δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να δείξει πως τα εμβόλια προλάβαιναν την εμφάνιση επίμονων συμπτωμάτων COVID. Συνέκρινε διαφορετικά εμβόλια και διαπίστωσε ότι το BNT162b2  (BioNTech/Pfizer) έδινε καλύτερη προστασία έναντι της  long COVID σε σύγκριση με το ChAdOx1 (Oxford/AstraZeneca).

Ο Dr. Marti Catala, δήλωσε ότι αναπαρήγαγε την ανάλυση με στοιχεία από την Ισπανία και την Εσθονία και τα ευρήματα ήταν σε αρμονία στις 3 χώρες και σε πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο εμβολιασμός στην προστασία από τις μακροχρόνιες συνέπειες της COVID-19.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Respiratory Medicine.

Πηγές:
The Lancet Respiratory Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;