Οι ανεπαρκείς εμβολιασμοί κατά της CoViD προκάλεσαν περισσότερους από 7.000 θανάτους ή εισαγωγές σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με μια πανεθνική μελέτη.

Οι συγγραφείς της πρώτης μελέτης για το σύνολο του βρετανικού πληθυσμού, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", τόνισαν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πόσο σημαντικοί είναι οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί κατά της ενίοτε απειλητικής για τη ζωή αναπνευστικής νόσου.

Μετά την έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, εμβολιάστηκε περισσότερο από το 90% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, όταν το κύμα των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό υποχώρησε το καλοκαίρι του 2022, η μελέτη διαπίστωσε ότι επικράτησε κόπωση στον εμβολιασμό: Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, περίπου το 44% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν πλέον επαρκή προστασία από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη μελέτη.

Με βάση στοιχεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και υπολογισμούς μοντέλων, οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι αν όλος ο ενήλικος πληθυσμός είχε εμβολιαστεί επαρκώς, θα υπήρχαν συνολικά 7.180 λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και θάνατοι λόγω του κορωνοϊού το καλοκαίρι του 2022. Αυτό θα αντιστοιχούσε στο 20% των 40.000 νοσηλειών και θανάτων λόγω λοιμώξεων από κορωνοϊό εκείνο το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανεπαρκώς εμβολιασμένοι ενήλικες έτειναν να είναι νεότεροι, μη λευκοί, φτωχότεροι άνδρες. Επιπλέον, δεν έπασχαν σχεδόν καθόλου από υποκείμενα νοσήματα.

Η Cathie Sudlow, επικεφαλής επιστήμονας στο "Health Data Research UK", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η μελέτη της οποίας ηγήθηκε έδειξε ότι "ο πλήρης και σωστός εμβολιασμός είναι καλός για τα άτομα και καλός για την κοινωνία στο σύνολό της".

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) προειδοποίησε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού είχε αυξηθεί και πάλι ως αποτέλεσμα των εορτασμών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η μελέτη ανέλυσε ανώνυμα και κρυπτογραφημένα δεδομένα υγείας από όλα τα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας έξι ετών και άνω. Ήταν η πρώτη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο με αυτό το τεράστιο σύνολο δεδομένων.

Οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και για άλλες μελέτες, όπως για τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Aziz Sheikh, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τέτοιες μελέτες με ολόκληρο τον πληθυσμό, επειδή το NHS καταγράφει "πρακτικά κάθε αλληλεπίδραση" στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας