Διπλάσιοι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης κατά της CoViD έχουν διενεργηθεί φέτος σε σχέση με πέρυσι και οι θάνατοι έχουν μειωθεί στο μισό.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνάς Λινού, σε σχέση με την ανάγκη επίσπευσης του προγράμματος εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, από τα μέσα Οκτωβρίου 2022 έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023, είχαν χορηγηθεί 120.000 αναμνηστικές δόσεις, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου 2023 έως τα μέσα Ιανουαρίου 2024 έχουν γίνει 262.114 εμβολιασμοί, ενώ έχουν προγραμματιστεί και 40.411 ραντεβού.

"Πάμε για 300.000 αναμνηστικές δόσεις, από 120.000 πέρυσι", σχολίασε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας πως είμαστε πάνω από το 100% σε περισσότερους εμβολιασμένους κατά της CoViD σε έναν χρόνο.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 659 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι σημαντικά περισσότερα από ότι πέρυσι.

Κάθε χρόνο

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, πρέπει να φύγουμε από τη λογική πόσες δόσεις του εμβολίου κατά της CoViD έχουμε κάνει:

"Ξέρουμε ότι η CoViD θα μείνει εδώ για μακρόχρονο χρονικό διάστημα. Ο ιός μεταλλάσσεται και οι προηγούμενες δόσεις των εμβολίων που κάναμε δεν μας καλύπτουν 100% από τις καινούργιες. Άρα, στην πραγματικότητα όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης ως ένα ετήσιο εποχικό εμβόλιο, έτσι θα πρέπει να κάνουμε πια και το εμβόλιο κατά της Covid κάθε χρόνο με την επικαιροποιημένη δόση, η οποία θα έρχεται και θα πιάνει τις καινούργιες παραλλαγές", σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει διάλογο και με τους γιατρούς και με τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν και οι δύο ομάδες επαγγελματιών Υγείας στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της CoViD.

Ανακοίνωσε πως το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα τού έχει παραδώσει μία έκθεση για το πώς γίνονται οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τα σχετικά πρωτόκολλα.

Όπως εξήγησε, όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και ξεκαθαριστεί η διαδικασία, τα πρωτόκολλα και η αμοιβή, θα ξεκινήσει μια νέα καμπάνια ότι το εμβόλιο CoViD, που δεν έχει την έννοια της εποχικότητας μπορεί να γίνεται κάθε 12 μήνες.

Θάνατοι

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως έχουμε μισούς θανάτους και διασωληνώσεις φέτος, παρά το ότι έχουμε συμπέσει σε μία φοβερή κρίση και για τον CoViD και για τη γρίπη και για τον RSV.

"Στους 1.000 θανάτους από CoViD, από Σεπτέμβριο μέχρι αρχές Ιανουαρίου, στα 1.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους οι εμβολιασμένοι, με την επικαιροποιημένη δόση, ήταν δύο. Δύο άτομα στους 1.000. Οι 998 που πέθαναν δεν είχαν εμβολιαστεί", τόνισε.

Γρίπη

Όσον αφορά την γρίπη, μέχρι χθες είχαν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 2.934.584 εμβολιασμοί

Εξ αυτών, έχουν γίνει και με ιατρική συνταγή και χωρίς ιατρική συνταγή και έχουν εμβολιαστεί σήμερα το 60% των πολιτών που έχουν ηλικία 60 έτη και πάνω.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας