Ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν γιατί ορισμένοι αναπτύσσουν long COVID μετά από λοίμωξη με τον κορωνοιό.

Ενδείξεις από το αίμα ασθενών υποδεικνύουν ότι ένα μέρος του ανοσοποητικού -συμπληρωματικό σύστημα- ορισμένες φορές παραμένει ενεργό ακόμα και όταν ο οργανισμός έχει καταπολεμήσει τη λοίμωξη COVID με επιτυχία.

Ο Onur Boyman, του  University of Zurich, δήλωσε ότι σε ασθενείς με long COVID, το συμπληρωματικό σύστημα δεν επιστρέφει στη βασική του κατάσταση αλλά παραμένει ενεργοποιημένο και έτσι βλάπτει και τα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 113 ασθενείς με COVID για έως ένα χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη. Μετά από 6 μήνες 40 από αυτούς εμφάνισαν ενεργό long COVID.

Αναλύθηκαν περισσότερες από  6.500 πρωτεΐνες στο αίμα των συμμετεχόντων και σε ομάδα ελέγχου 39 ανθρώπων για να διαπιστώνουν οι ερευνητές αν υπάρχουν διαφορές σε όσους έπασχαν από long COVID.

Φάνηκε ότι άνθρωπο με long COVID είχαν μετρήσιμες αλλαγές στις πρωτεΐνες αίματος που συνδέονται με το συμπληρωματικό σύστημα.

Η ανάλυση του ποιες πρωτεΐνες άλλαζαν στην  long COVID επιβεβαίωσαν την υπερβολική δραστηριότητα του συμπληρωματικού συστήματος.

Οι πρωτεΐνες επίσης εμπλέκονται στην πήξη του αίματος και την επιδιόρθωση της βλάβης των ιστών.

Όμως, αν το συμπληρωματικό σύστημα δεν κλείσει μετά από λοίμωξη μπορεί να αρχίσει να βλάπτει υγιή κύτταρα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγεί σε ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων σε ασθενείς με long COVID λόγω βλάβης ιστών και οργάνων καθώς και μικροθρόμβων στο αίμα.

 Ασθενείς με ενεργό long COVID είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα αίματος που δείχνουν βλάβη σε διάφερα κύτταρα ,όπως αιμοπετάλια, ερυθρά αιμοσφαίρια και αγγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρωτεΐνες πλάσματος ασθενών με long COVID επέστρεψαν στο φυσιολογικό επίπεδο 6 μήνες μετά την ανάρρωση από το σύνδρομο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Science.

Πηγές:
Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας