Σε παύση λειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης, τέθηκε η Γ ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης. Η πολύπαθη Μονάδα, δωρεά της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", που εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 2021 από τον πρωθυπουργό και έχει περάσει από σαράντα κύματα στα σχεδόν τρία χρόνια από τη σύστασή της, άδειασε την περασμένη Παρασκευή. Οι ασθενείς απορροφήθηκαν στις Α' και Β' ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου, όπως και το προσωπικό, που πλέον θα εργάζεται σε αυτές.

Πηγές του νοσοκομείου κάνουν λόγο για απόφαση που υπαγορεύτηκε από την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, λόγω υποστελέχωσης και ελήφθη σε συνεννόηση των διευθυντών των τριών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet.gr, από τους 6 εντατικολόγους που υπηρετούν στη Μονάδα, έναντι 10 που απαιτούνται για την κανονική λειτουργία της, ήταν ενεργοί 4 για λόγους ανωτέρας βίας. Οι τρεις θα ενισχύουν στο εξής το δυναμικό της Α' ΜΕΘ, όπου μεταφέρθηκαν και οι τέσσερις ασθενείς COVID της Γ' ΜΕΘ, ενώ ένας γιατρός θα ενισχύει το προσωπικό της Β' ΜΕΘ. Η τρίτη Μονάδα, που χαρακτηρίζεται άγονη λόγω υποστελέχωσης, θα παραμείνει σε ετοιμότητα, επικουρικά, ώστε να νοσηλεύσει ασθενείς σε περίπτωση που θα χρειαστεί και δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα στις δύο οργανικές Μονάδες του νοσοκομείου.

Καπραβέλος: Τρομακτική υποστελέχωση

Μιλώντας στο iatronet.gr ο συντονιστής διευθυντής της Β ΜΕΘ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του "Γ. Παπανικολάου", Νίκος Καπραβέλος, κάνει λόγο για μια απόφαση εξοικονόμησης δυνάμεων, που ελήφθη με επιστημονικά κριτήρια.

"Εφόσον δεν δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση από την πανδημία και έχουμε κενά κρεβάτια στην Α' και Β' ΜΕΘ, είναι μεγάλη πολυτέλεια να κρατάμε και τη Γ' ΜΕΘ ανοιχτή σε υπολειτουργία για COVID περιστατικά, όταν οι διασωληνωμένοι είναι 70 με 80 σε όλη την Ελλάδα", αναφέρει, προσθέτοντας: "Την κρατάμε όμως σε ετοιμότητα, έτσι ώστε αν χρειαστεί να ανοιχτεί κρεβάτι, θα γίνει με ευθύνη των Α' και Β' ΜΕΘ".

Ο ίδιος μιλά για μια "ιδιόρρυθμη κατάσταση πολέμου" στην οποία βρίσκονται σήμερα τα νοσοκομεία, αυτή τη φορά όχι λόγω πανδημίας, αλλά λόγω "τρομακτικής" όπως λέει, υποστελέχωσης. "Πρώτη φορά βλέπω τέτοια κρίση, άρα η εξοικονόμηση δυνάμεων είναι αυτή τη στιγμή το υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα", υπογραμμίζει και συμπληρώνει: "Ναι μεν προκηρύσσονται οι θέσεις, αλλά δεν καλύπτονται, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχει μια γενναία θεσμική μεταρρύθμιση. Και όταν ακουμπάς τον σκελετό ενός συστήματος Υγείας που είναι οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, χωρίς να δίνεις κίνητρα, είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος".

Το χρονικό μίας πολύπαθης ΜΕΘ

Η Γ' ΜΕΘ δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μέσω έξαρσης της πανδημίας και εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό τον Απρίλιο του 2021.

Υλοποιήθηκε με δωρεά ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ από την "Ελλάδα 2021", περιλαμβάνει 18 κλίνες ΜΕΘ πλήρως λειτουργικές σε εξοπλισμό και αναλώσιμα, εντός συγκροτήματος 12 οικίσκων, κλειστό διάδρομο διασύνδεσης με το νοσοκομείο, αυτόνομο σύστημα πυρανίχνευσης, ολοκληρωμένο δίκτυο ιατρικών αερίων, ολοκληρωμένη εγκατάσταση κλιματισμού προδιαγραφών ΜΕΘ, σύνδεση με υφιστάμενα δίκτυα του νοσοκομείου.

Λόγω έλλειψης προσωπικού, έκλεισε για πρώτη φορά μόλις 1,5 μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας της, στελεχώθηκε με προσωρινές μετακινήσεις ακόμα και από την Αθήνα για να επαναλειτουργήσει, ενώ οι πρώτοι μόνιμοι εντατικολόγοι προσλήφθηκαν ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια. Ακολουθεί ένα συνοπτικό χρονικό των σχεδόν τριών ετών:

  • 24 Απριλίου 2021: Εγκαίνια της Γ ΜΕΘ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", Γιάννα Αγγελοπούλου. Ο πρωθυπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η νέα Μονάδα θα αποτελέσει μια μεγάλη προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.
  • Η ΜΕΘ λειτουργεί κατά το ήμισυ (9 από τις 18 κλίνες) επί 1,5 μήνα εκ των ενόντων, με εσωτερικές μετακινήσεις εντατικολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού
  • Αρχές Ιουνίου 2021: Η Μονάδα κλείνει, ελλείψει προσωπικού
  • Σεπτέμβριος 2021: Σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ βουλευτές θέτουν το θέμα στον πρωθυπουργό
  • Την ίδια μέρα η Γιάννα Αγγελοπούλου ενημερώνεται σε συνέντευξη και διατυπώνει τη δυσφορία της
  • Με εντολή του τότε υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, προκηρύσσονται 10 θέσεις εντατικολόγων. Η Μονάδα επαναλειτουργεί εκ νέου με μετακινήσεις προσωπικού
  • Νοέμβριος 2021: Πέντε εντατικολόγοι από την Αθήνα μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσουν τη λειτουργία της Γ ΜΕΘ.
  • 6 Απριλίου 2022: Τραγωδία με δύο νεκρούς από πυρκαγιά στην Πνευμονολογική Κλινική του «Γ.Παπανικολάου». Η άδεια πτέρυγα της Γ ΜΕΘ αξιοποιείται για την προσωρινή νοσηλεία ασθενών COVID που μεταφέρονται από την καμένη Κλινική.
  • 22 Απριλίου 2022: Απολογισμός 1 χρόνου από τα εγκαίνια, από την συντονίστρια της Μονάδας, Φωτεινή Αμπατζίδου: Νοσηλεύτηκαν 172 COVID και 51 non COVID ασθενείς
  • Μάιος 2022: Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια προσλαμβάνονται οι πρώτοι 4 μόνιμοι εντατικολόγοι
  • Σεπτέμβριος 2023: Εργασία εντατικολόγων της Γ ΜΕΘ περιλήφθηκε στο βιβλίο υπό την αιγίδα της European Society of Intensive Care Medicine με τα πιο ενδιαφέροντα και διδακτικά περιστατικά από τις ευρωπαϊκές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
  • Οκτώβριος 2023: Η Γ ΜΕΘ συμμετέχει με 5 εργασίες στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας στο Μιλάνο
  • Ιανουάριος 2024: Αποφασίζεται η παύση λειτουργίας της Μονάδας, λόγω υποστελέχωσης. Οι ασθενείς απορροφώνται στις Α' και Β' ΜΕΘ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άμεση λύση στα προβλήματα του Νοσοκομείου Άρτας
SOS εκπέμπει ο πλανήτης
Επιβάλλεται νέος δείκτης για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας