Για το Δικαίωμα στη Λήθη αλλά και στα αιτήματα που προωθούνται πανευρωπαϊκά προκειμένου να προχωρήσει παντού η αναγνώριση στη λήθη, μίλησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, κ. Γιώργος Καπετανάκης στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΠΟΑΔ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών). 

Στην ομιλία του τόνισε ότι πίσω από κάθε συμβόλαιο υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες, ανάγκες, ενώ οι ασθένειες και ιδιαίτερα ο καρκίνος, δεν κάνουν διακρίσεις. Οπως είπε, στατιστικά ένας στους τρεις ανθρώπους θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του κάποια εμπειρία καρκίνου.  Ο καρκίνος αγγίζει ζωές των ανθρώπων με βαθύ τρόπο και η ασφάλιση γίνεται σανίδα σωτηρίας για όσους περιηγούνται στο πολύπλοκο τοπίο των ιατρικών θεραπειών και της ανάρρωσης.

Φανταστείτε, τόνισε, την ηρεμία που παρέχεται όταν ένας ασθενής γνωρίζει ότι η ασφαλιστική του κάλυψη είναι ολοκληρωμένη, διαφανής και έχει σχεδιαστεί για να τον υποστηρίζει στο ταξίδι του προς την ανάκαμψη. Δεν πρόκειται μόνο για οικονομική προστασία. Πρόκειται για την ενστάλαξη εμπιστοσύνης και σιγουριάς σε ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια της ζωής.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, έχει θέσει ως άμεσο στόχο την αναγνώριση του δικαιώματος στη λήθη για τους επιβιώσαντες από καρκίνο στην Ελλάδα που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανοίγοντας έναν διάλογο με την πολιτεία αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους με τον καρκίνο φορείς, για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων που υφίστανται όσοι έχουν ιστορικό καρκίνου.

Ο καρκίνος δεν αποτελεί πλέον θανατική ποινή. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μετά από διάγνωση καρκίνου, ενώ κάθε χρόνο έχουμε 3,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις με διάγνωση καρκίνου. Οι σημαντικές εξελίξεις στην περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με καρκίνο την τελευταία δεκαετία έχουν συμβάλει στην αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Παρόλα αυτά, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, οι επιβιώσαντες ακόμη και αν έχουν παρέλθει δεκαετίες από την περίοδο που νόσησαν από καρκίνο, αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως είναι η λήψη δανείων ή η ασφάλεια ζωής, ταξιδιωτικές ασφαλίσεις, ασφαλίσεις κληρονομιάς, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμπειρία καρκίνου. Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για όσους έχουν νοσήσει σε νεαρή ή παιδική ηλικία καθώς μπορεί να αντιμετωπίζουν τέτοιου τύπου δυσκολίες σε όλη την ενήλικη ζωή τους.

Έχοντας αυτό κατά νου, το πλαίσιο του τέταρτου πυλώνα (επιβίωσης) του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει επί του παρόντος να αναπτύξει έναν Κώδικα Δεοντολογίας για τη δίκαιη πρόσβαση των επιβιωσάντων από καρκίνο σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ο οποίος πρόκειται να δημοσιευθεί τον Μάρτιο του 2024. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προσκληθεί να συνεισφέρουν σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με τους συντάκτες του Κώδικα, προκειμένου να παράσχουν απόψεις, εμπειρία και εξειδίκευση στο τελικό κείμενο του Κώδικα.

Μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται σε οκτώ χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ιταλία Κύπρος). Στις χώρες αυτές, για τη λήψη δανείων μέχρι ένα ποσό και για τη σύναψη συμβολαίων ασφαλειών ζωής, απαγορεύεται η συλλογή ιατρικών πληροφοριών σχετικά με το ιστορικό καρκίνου, εφόσον έχει παρέλθει συγκεκριμένος αριθμός ετών από τη νόσηση (5 ή 10 έτη κατά περίπτωση), κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε κάποια υποτροπή ή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Όλα τα παραπάνω είναι σε πλήρη συμφωνία με το Μανιφέστο της European Cancer Organization η οποία εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή ογκολογική κοινότητα, προτείνει παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην επικαιροποίηση του Ευρωπαϊκού σχεδίου κατά του καρκίνου με σαφήνεια, εξελίσσοντας τις υφιστάμενες αρχικές θετικές συστάσεις.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία, προβληματισμοί, και επισημάνσεις από την ευρωπαϊκή κοινότητα του καρκίνου, με στόχο τη συμβολή στην καλύτερη δυνατή σύνταξη του Ευρωπαϊκού Κώδικα Δεοντολογίας για δίκαιη πρόσβαση των επιβιωσάντων από καρκίνο σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Αυτή η πρωτοβουλία από τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ για την επίτευξη κοινής προσέγγισης προς τη δίκαιη παροχή των υπηρεσιών στους επιβιώσαντες του καρκίνου είναι ευρέως ευπρόσδεκτη, ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά σημεία διαφωνίας για την επίτευξη ενός επαρκούς κειμένου που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιβιωσάντων από καρκίνο. 

Τα δικαιώματα του πολίτη πρέπει να προστατεύονται με τη νομοθεσία και όχι με εθελοντικούς κώδικες

Σε όλη την Ευρώπη, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας των επιβιωσάντων από καρκίνο από τις διακρίσεις πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, με την εισαγωγή εθνικής νομοθεσίας. Αυτό ενισχύεται περαιτέρω από την πρόσφατη έγκριση της Οδηγίας Καταναλωτικής Πίστης τον Σεπτέμβριο 2023, η οποία προβλέπει να μην λαμβάνεται υπόψη η διάγνωση του καρκίνου μετά από σχετική περίοδο μετά το τέλος της ιατρικής περίθαλψης των εν λόγω πολιτών.

Υπό αυτή την έννοια, η θέσπιση ενός εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας για τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι μια ασθενέστερη απάντηση στο ζήτημα των διακρίσεων, συγκριτικά με την τρέχουσα τάση για την εξασφάλιση της προστασίας των πολιτών μέσω της νομοθεσίας.

Ενώ ένας Κώδικας Δεοντολογίας μπορεί να καθορίσει χρήσιμες παραμέτρους για την εναρμόνιση της προσέγγισης ανά χώρα και τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς το Δικαίωμα στη Λήθη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη ως μια υποκατάσταση προς την εξασφάλιση νομικής και εναρμονισμένης προστασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ως εκ τούτου, εμείς προτείνουμε να μεταγραφεί το δικαίωμα στη λήθη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πέντε χρόνια μετά το τέλος της ενεργού θεραπείας θα πρέπει να είναι το Ευρωπαϊκό πρότυπο για το Δικαίωμα στη Λήθη

Η ευρωπαϊκή κοινότητα του καρκίνου καλεί ξεκάθαρα και με ενωμένη φωνή για την καθιέρωση της εφαρμογής του Δικαιώματος στη Λήθη, το οποίο να τίθεται σε ισχύ πέντε χρόνια μετά το τέλος της ενεργού θεραπείας ενός ατόμου για τον καρκίνο. Αυτό είναι το νομικό πρότυπο στο οποίο πρωτοστάτησε η γαλλική νομική Droit à l’oubli. Επίσης, η πενταετής επιβίωση αποτελεί το διεθνές πρότυπο για την εκτίμηση της επιβίωσης από τον καρκίνο.

Η καινοτόμος προσέγγιση της Γαλλίας έδωσε τη δυνατότητα στους επιβιώσαντες από τον καρκίνο να ανακτήσουν τον έλεγχο στην προσωπική τους ζωή, ενισχύοντας ένα περιβάλλον που προάγει τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και την επανένταξη των επιβιωσάντων από καρκίνο στην κοινωνία. Το μοντέλο της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για άλλα κράτη μέλη, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση παρόμοιων μέτρων για τη διασφάλιση της προστασίας και της ενίσχυσης της ποιότητας ζωής των ατόμων αφού ξεπεράσουν αυτές τις γεμάτες προκλήσεις εμπειρίες υγείας.

Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την ευρωπαϊκή κοινότητα του καρκίνου να υποστηρίξει οποιονδήποτε Κώδικα Δεοντολογίας που να προτείνει μεγαλύτερη περίοδο επιβίωσης καθώς δεν αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των επιβιωσάντων από καρκίνο.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα προς τον τερματισμό των διακρίσεων για τους επιβιώσαντες από καρκίνο στην ΕΕ 

Οι επιβιώσαντες του καρκίνου αντιμετωπίζουν πολλές μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του κοινωνικού στίγματος, της απώλειας εργασίας, καθώς και διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, η ανάπτυξη συναίνεσης και ενός Ευρωπαϊκού Κώδικα Δεοντολογίας, διαμορφωμένου από εμπειρογνώμονες, για δίκαιη πρόσβαση των επιβιωσάντων από καρκίνο στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μπορεί να παράσχει μια σαφή βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να βασιστεί ένας πανευρωπαϊκός στόχος για τον τερματισμό αυτής της μορφής διάκρισης που αντιμετωπίζουν οι επιβιώσαντες από καρκίνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας