Νεα έρευνα δείχνει τις αρνητικές διαπροσωπικές και ψυχολογικές συνέπειες της δίαιτας γιο- γιο. Η έρευνα υπογραμμίζει πόσο τοξική μπορεί να γίνει η δίαιτα γιο-γιο και πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγει κάποιος από τον φαύλο κύκλο.
Οι ερευνητές με βάση την έρευνά τους και ορισμένες άλλες συνιστούν οι περισσότεροι να αποφεύγουν τη δίαιτα, εκτός αν ιατρικά είναι απαραίτητη. Η παρούσα έρευνα, επίσης προσφέρει πληροφορίες για το πώς μπορούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν δύσκολες πλευρές της δίαιτας γιο-γιο και να προσπαθήσουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο.
Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 13 άντρες και 23 γυναίκες που είχαν κάνει δίαιτα γιο-γιο και έχασαν και ξαναπήραν περίπου 5 κιλά.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ήθελαν να χάσουν κιλά λόγω του στίγματος που συνδεόταν με το βάρος τους και /ή επειδή συνέκριναν το βάρος τους με αυτό διασημοτήτων ή φίλων τους.
Δεν ξεκίνησαν δίαιτα για λόγους υγείας αλλά επειδή αισθάνονταν την κοινωνική πίεση, δήλωσε η Lynsey Romo, καθηγήτρια στο North Carolina State University.
Οι συμμετέχοντες, επίσης ανέφεραν ότι επέλεξαν διάφορες μεθόδους απώλειας βάρους που οδήγησαν αρχικά σε απώλεια και στη συνέχεια σε επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών, κατι που τους οδήγησε σε αισθήματα ντροπής. Αισθάνονταν χειρότερα για τον εαυτό τους από πριν ξεκινήσουν τη δίαιτα.
Ακραίες συμπεριφορές δίαιτας δεν μπορούσαν να διατηρηθούν και οι συμμετέχοντες ξαναπήραν βάρος- συχνά περισσότερο και από τα κιλά που έχασαν.
Σχεδόν όλοι είχαν εμμονή με το βάρος τους. Η απώλεια κιλών έγινε κύριος στόχος στη ζωή τους και τους αποσπούσε από το να περνούν χρόνο με άλλους.
Οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν την εμπειρία εθισμό ή φαύλο κύκλο, δήλωσε η Romo και πρόσθεσε ότι άνθρωποι που μπόρεσαν να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις τοξικές τους συμπεριφορές δίαιτας είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στο να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο.
Οι στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά των τοξικών συμπεριφορών περιλάμβαναν την εστίαση στην υγεία παρά στο νούμερο της ζυγαριάς, καθώς και την άσκηση για ψυχαγωγία αντί να μετρούν τις θερμίδες που έκαιγαν.
Οσοι είχαν επιτυχία στην πρόκληση να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο μπόρεσαν επίσης να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Η πλειοψηφία δεν ξέφυγε από τον φαύλο κύκλο, αν και μερικοί προσπάθησαν.
Η Romo δήλωσε οτι ο συνδυασμός έντονα χαραγμένων μοτίβων σκέψης, κοινωνικών προσδοκιών, τοξικής κουλτούρας για τις δίαιτες και στίγμα σχετικά με το βάρος, καθιστούν δύσκολο για ανθρώπους να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο, ακόμα και όταν το επιθυμούν.
Η έρευνα δείχνει ότι οι εναλλαγές του βάρους είναι αρνητική πρακτική που μπορεί να προκαλέσει βλάβη.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπορεί να βλάπτει το να αρχίζουν οι άνθρωποι δίαιτα -εκτός και αν είναι απαραίτητο να γίνει για ιατρικούς λόγους. Η δίαιτα για να ανταποκριθούν σε κοινωνικά πρότυπα οδήγησε στο να έχουν οι συμμετέχοντες περάσει χρόνια ντροπής, δυσαρέσκειας με το σώμα, δυστυχίας, στρες, κοινωνικών συγκρίσεων και ανησυχιών που συνδέονταν με το βάρος τους.
Όταν αρχίσει μια δίαιτα είναι πολύ δύσκολο για πολλούς να αποφύγουν τη δια βίου πάλη με το βάρος τους.
Πηγές:
Qualitative Health Research.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου