Σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια που νοσηλεύτηκαν μετά από ψυχωσικό επεισόδιο, ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς διαρκείας  δρουν πολύ καλύτερα από τα χάπια στο να αποφύγουν την επιστροφή στο νοσοκομείο.

Aυτό έδειξε νέα έρευνα του Rutgers University in New Brunswick.

Ανακάλυψε ότι αντιψυχωσικά φάρμακα που χορηγούνται με ένεση ήταν κατά 75% πιο αποτελεσματικά στη μείωση της επανεισαγωγής για νοσηλεία σε σύγκριση με τα ιδια φάρμακα σε μορφή χαπιού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο  Journal of Clinical Psychopharmacology.

Οδηγίες ειδικών ήδη συνιστούν άνθρωποι με σχιζοφρένεια να λαμβάνουν ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς διαρκείας  όταν παίρνουν εξιτήριο αντί για χάπια.

Πολλοί ασθενείς  λόγω φόβου για τη βελόνα επιλέγουν τα χάπια.

Άλλες έρευνες για τη χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων έδειξαν ότι περίπου τρία τέταρτα των ασθενών δεν λαμβάνουν φάρμακα από που στόματος ακριβώς όπως πρέπει.

Ετσι είναι πολύ πιο εύκολο να γίνεται μια ένεση κάθε λίγους μήνες σε σύγκριση με την καθημερινή λήψη χαπιών, δήλωσε ο καθηγητής.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν ποσοστά επανεισαγωγής για 343 ασθενείς με σχιζοφρένεια ή σχιζοσυναισθηματική διαταραχή που πήραν εξιτήριο από ένα νοσοκομείο.

Από αυτούς 240 λάμβαναν φάρμακα σε μορφή χαπιού, ενώ 103 μετά την έξοδό τους έκαναν ένεση μακράς διαρκείας.

Στο όριο των 30 ημερών, μόνο το 1.9% αυτών που έλαβαν την ένεση επέστρεψαν στο νοσοκομείο έναντι  8.3% που έλαβαν χάπια.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το παράθυρο των 30 ημερών είναι κλινικά σημαντικό επειδή έρευνες έδειξαν ότι αν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας κατασταλούν με επιτυχία για ένα μήνα, οι πιθανότητες επανεμφάνισης των συμπτωμάτων μειώνονται σημαντικά όσο περνά ο χρόνος.

Πηγές:
 Journal of Clinical Psychopharmacology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη