Μια επαναστατική νέα θεραπεία για τον καρκίνο, γνωστή ως θεραπεία με mRNA, χορηγήθηκε σε ασθενείς στο νοσοκομείο Hammersmith στο δυτικό Λονδίνο. Η δοκιμή στοχεύει στο να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στη θεραπεία του μελανώματος, του καρκίνου του πνεύμονα και άλλων συμπαγών όγκων.

Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί γενετικό υλικό γνωστό ως αγγελιοφόρο RNA - ή mRNA - και λειτουργεί παρουσιάζοντας κοινούς ογκολογικούς δείκτες στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Ο στόχος είναι να το βοηθήσει να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

"Οι νέες ανοσοθεραπείες καρκίνου που βασίζονται σε mRNA προσφέρουν μια λεωφόρο για τη στρατολόγηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου του", δήλωσε ο δρ David Pinato του Imperial College του Λονδίνου, ερευνητής στο βρετανικό σκέλος της δοκιμής.

Ο Pinato είπε ότι αυτή η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια και θα μπορούσε να πάρει χρόνια πριν γίνει διαθέσιμη για ασθενείς. Ωστόσο, η νέα δοκιμή θέτει τις βάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη λιγότερο τοξικών και ακριβέστερων νέων αντικαρκινικών θεραπειών. "Τα χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να αντιστρέψουμε το ρεύμα κατά του καρκίνου", πρόσθεσε.

Μια σειρά από εμβόλια κατά του καρκίνου έχουν εισέλθει πρόσφατα σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο. Αυτές εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες.

Ο πρωταρχικός στόχος της νέας δοκιμής - γνωστής ως Mobilize - είναι να ανακαλύψει εάν αυτός ο συγκεκριμένος τύπος θεραπείας με mRNA είναι ασφαλής και ανεκτός από ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή του δέρματος και μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χορηγείται μόνο του και σε άλλες σε συνδυασμό με το υπάρχον αντικαρκινικό φάρμακο pembrolizumab.

Οι ερευνητές λένε ότι ενώ η πειραματική θεραπεία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια της δοκιμής, ελπίζουν ότι μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική επιλογή για δύσκολα αντιμετωπιζόμενα καρκίνους, εάν η προσέγγιση αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική.

Έχει αναπτυχθεί μια σειρά θεραπειών για τη θεραπεία ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας και των ανοσοθεραπειών.

Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να γίνουν ανθεκτικά στα φάρμακα, καθιστώντας τους όγκους πιο δύσκολους στη θεραπεία, και οι επιστήμονες επιθυμούν να αναζητήσουν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των καρκίνων.

Οι προκλινικές δοκιμές τόσο σε κυτταρικά όσο και σε ζωικά μοντέλα καρκίνου παρείχαν στοιχεία ότι η νέα θεραπεία με mRNA είχε επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να προσφερθεί σε ασθενείς σε κλινικές δοκιμές πρώιμης φάσης.

Πηγές:
The Guardian

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών