Λένε πως τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία- και τώρα νέα έρευνα σε ιθαγενείς που ζουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη το επιβεβαιώνει.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αναφέρει ότι άνθρωποι που ζουν σε κοινότητες μικρής κλίμακας, στις παρυφές του σύγχρονου κόσμου, ζουν το ίδιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με ανθρώπους από πλούσιες, τεχνολογικά εξελιγμένες χώρες.
Ο Eric Galbraith, καθηγητής στο McGill University του Μόντρεαλ, δήλωσε ότι πολλοί πληθυσμοί με πολύ χαμηλό εισόδημα αναφέρουν πολύ υψηλά μέσα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, με σκορ παρόμοια με αυτά πλούσιων χωρών.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την έννοια ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι σίγουρος τρόπος αύξησης της ευεξίας σε ανθρώπους που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Παγκόσμιες έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που ζουν σε πιο πλούσιες χώρες τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή έναντι αυτών που ζουν σε πιο φτωχές χώρες.
Όμως, αυτές οι παγκόσμιες έρευνες τείνουν να παραβλέπουν ανθρώπους σε κοινότητες όπου η ανταλλαγή χρημάτων παίζει ελάχιστο ρόλο στην καθημερινότητα και όπου η επιβίωση εξαρτάται άμεσα από τη φύση.
Οι ερευνητές εστίασαν σε 3.000 ανθρώπους-ιθαγενείς ή από πρωτόγονες κοινότητες -19 περιοχών του πλανήτη.
Μόνο το 64% από τα νοικοκυριά που εξετάστηκαν είχαν μετρητά.
Και όμως, το μέσο σκορ ικανοποίησης από τη ζωή ήταν 6,8 σε κλίμακα 10 μονάδων σε όλες τις κοινότητες -ενώ 4 είχαν μέσο σκορ υψηλότερο του 8 – παρόμοιο με αυτό των σκανδιναβικών χωρών.
Αυτό, παρά το ότι πολλές από αυτές τις κοινότητες είχαν ιστορικό περιθωριοποίησης και ‘’καταπίεσης’’.
Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι οι ανθρώπινες κοινότητες μπορούν να ζουν πολύ ικανοποιητικά χωρίς απαραίτητα να χρειάζονται πολλά υλικά αγαθά.
Η Victoria Reyes-Garcia, του Universitat Autònoma de Barcelona, δήλωσε ότι η ισχυρή σχέση που παρατηρείται συχνά μεταξύ εισοδήματος και ικανοποίησης από τη ζωή δεν είναι καθολική και αποδεικνύει ότι ο πλούτος-όπως δημιουργείται από τις βιομηχανοποιημένες οικονομίες -δεν είναι η απαραίτητη βάση για να ζουν οι άνθρωποι ευτυχισμένες ζωές.
Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν γιατί αυτές οι κοινωνίες αναφέρουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης.
Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη