Σταθερά μειούμενο είναι το ποσοστό των καπνιστών ανά τον κόσμο. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάνει χρήση προϊόντων καπνού, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι εκτιμήσεις αφορούν άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω και περιλαμβάνουν τόσο τα τσιγάρα όσο και τον καπνό, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα προϊόντα ατμίσματος.

Παγκοσμίως, πιο θεριακλήδες είναι οι άντρες, φτάνοντας σε ποσοστό το 36% έναντι μόλις 8% που καταλαμβάνουν οι γυναίκες. Ειδικότερα, η Ελλάδα σε σύνολο 164 χωρών, βρίσκεται στην 60η θέση, με τους άνδρες να καπνίζουν σε ποσοστό 33,1%, έναντι 26,3% των γυναικών.  Συνολικά στην Ελλάδα το ποσοστό των καπνιστών από 15 ετών και πάνω ανέρχεται στο 29,6%.

Η Ινδονησία και η Μιανμάρ έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης καπνού στον κόσμο, με το 73,6% των Ινδονήσιων ανδρών να υπολογίζεται ότι καπνίζουν ή κάνουν χρήση καπνού. Σε πολλές ασιατικές χώρες βλέπουμε επίσης μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών καπνιστών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Κίνα, για παράδειγμα, το 47,3% των ανδρών υπολογίζεται ότι κάνει χρήση καπνού σε σύγκριση με μόλις 2,0% των γυναικών.

Από την άλλη πλευρά, η Αμερική και ιδιαίτερα η Αφρική έχει χαμηλό ποσοστό καπνιστών. Η Νιγηρία με 2,9% είχε το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης καπνού στον κόσμο το 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ

  • Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.
  • Οι θάνατοι από ΧΑΠ είναι 10 φορές περισσότεροι στους καπνιστές, απ’ ότι στους μη καπνιστές.
  • Σχεδόν το 40% των θανάτων από καρκίνο και σχεδόν το 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να αποδοθούν στο κάπνισμα.
  • Το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα.
  • Η οστική πυκνότητα των καπνιστών τείνει να είναι μικρότερη από αυτή των μη καπνιστών.
  • Σε ό,τι αφορά στις γυναίκες, το κάπνισμα έχει βρεθεί ότι προκαλεί διαταραχές στην έμμηνο ρύση, μειώνει μέχρι και κατά 50% τη γυναικεία γονιμότητα και σχετίζεται με την πρόωρη εμφάνιση (κατά 2-3 χρόνια) της εμμηνόπαυσης.
  • Το κάπνισμα συσχετίζεται με την έκπτωση των πνευματικών ικανοτήτων των καπνιστών (καλή λειτουργία της μνήμης, της σκέψης και της αντίληψης).
  • Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Οι καπνιστές τείνουν να είναι λιγότερο υγιείς από τους μη καπνιστές, ενώ το κάπνισμα επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας και αυξάνει τον χρόνο που απαιτείται για να αναρρώσουν οι ασθενείς από κάποια ασθένεια.
  • Το κάπνισμα φαίνεται να συσχετίζεται με την αυξημένη ευαλωτότητα, την αρνητική εξέλιξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις από την ασθένεια COVID-19.
  • Το κάπνισμα αλληλεπιδρά και μειώνει την αποτελεσματικότητα πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται ευρέως για νοσήματα όπως η υπέρταση, η αρθρίτιδα, η στηθάγχη και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πηγές:
visualcapitalist.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια