Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 8χρονου αγοριού στη Λαμία, έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας. Το παιδί έχασε τη ζωή του εξαιτίας μίας σπάνιας επιπλοκλης του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου.
Ο 8χρονος Βασίλης είχε μεταφερθεί από τους γονείς του με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο της Λαμίας, την περασμένη Παρασκευή. Πολύ γρήγορα οι γιατροί διέγνωσαν σοβαρή βλάβη στους νεφρούς.
Το παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όπου συνεχίστηκαν οι εξετάσεις, από τις οποίες διαγνώστηκε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Πρόκειται για μία δύσκολη περίπτωση με ραγδαία έκβαση.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, το σχολείο του άτυχου παιδιού παρέμεινε κλειστό προληπτικά και έγιναν έλεγχοι στο νερό αλλά και στην πισίνα που αθλούνταν ο 8χρονος.
Για το βακτήριο που προκάλεσε τον θάνατό του μίλησε στον Σκάι ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας:
"Δεν είναι σπάνιο βακτήριο, είναι κολοβακτηρίδιο, κοινό βακτήριο παθογόνο. Απλώς το σύνδρομο αυτό, η επιπλοκή αυτή με αυτό το συγκεκριμένο παθογόνο είναι πολύ σπάνια, δηλαδή είναι περίπου 3,3 παιδιά στο εκατομμύριο που θα προσβληθούν από αυτό το συγκεκριμένο βακτήριο.
Επομένως, μιλάμε για κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Στην επαγγελματική μου ζωή δεν έχω δει και εύχομαι να μη δω ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, έτσι λέγεται, και άρα ο κόσμος να μην ανησυχεί καθόλου. Είναι κάτι το οποίο είναι σπάνιο, υπάρχουν και άλλα, πολύ σπάνια νοσήματα και δεν ανησυχούμε για αυτά.
Σε κάποιους, βέβαια, συμβαίνουν πολύ σπάνια, αλλά έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι τα πράγματα. Αντιμετωπίζεται, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα από την καρδιά, από τα νεφρά, επιπλοκές μεγάλες. Και για αυτό και κατέληξε το παιδί. Και συνήθως προσβάλλει και μικρές ηλικίες, ενός με δύο ετών συνήθως".
Τι είναι
Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι μία οξεία κατάσταση που συνίσταται σε μικροαγγειοπαθητική αιμολυτική αναιμία, θρομβοκυτταροπενία και οξεία νεφροπάθεια. Η Escherichia coli 0157:H7 θεωρείται ως ένας από τους υπεύθυνους μικροοργανισμούς και μπορεί να ληφθεί καταναλώνοντας επιμολυσμένο ωμό ή όχι καλά ψημένο μπιφτέκι ή άλλα κρέατα.
Τα παιδιά προσβάλλονται συχνότερα. Η έναρξη μπορεί αρχικά να περιλαμβάνει γαστρεντερίτιδα και διάρροια ή λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού.
Ακολουθεί μια οξεία φάση, της οποίας χαρακτηριστικά είναι το πορφυρικό εξάνθημα, η ευερεθιστότητα, ο λήθαργος και η ολιγουρία και στη συνέχεια εμφανίζονται σπληνομεγαλία, ήπιος ίκτερος, σπασμοί (σε κάποιους ασθενείς), ηπατομεγαλία, πνευμονικό οίδημα και νεφρική ανεπάρκεια.
Η οξεία φάση μπορεί να διαρκεί από 1 έως 2 εβδομάδες σε ήπιες περιπτώσεις και πολύ περισσότερο στις σοβαρές περιπτώσεις.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση αυτού του συνδρόμου αφορά τη νεφρική ανεπάρκεια και την αναιμία. Τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά.
Η συνήθης έκβαση είναι η πλήρης ανάρρωση, αλλά περίπου το 5% των προσβεβλημένων ατόμων πεθαίνουν και το 10% των ασθενών εμφανίζουν νεφρική νόσο τελικού σταδίου και απαιτούν ισόβια αιμοκάθαρση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’