Άνθρωποι που νόσησαν από καρκίνο, συχνά έχουν συνεχιζόμενη πόνο. Ωστόσο, νέα έρευνα έδειξε ότι η σωματική δραστηριότητα ενδεχομένως μπορεί να μειώσει την ένταση. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Cancer.

Ερευνητές με επικεφαλής την Erika Rees-Punia, του American Cancer Society, ανέλυσαν πληροφορίες 51.439 ενηλίκων χωρίς ιστορικό καρκίνοι και 10.651 με προηγούμενη διάγνωση καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τον πόνο σε κλίμακα από 0 έως 10. Ρωτήθηκαν επίσης οι συμμετέχοντες για τη συνήθη σωματική τους δραστηριότητα.

Με βάση τις απαντήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ανθρώπους που είχαν καρκίνο στο παρελθόν καθώς και σε αυτούς χωρίς ιστορικό καρκίνου, περισσότερη άσκηση συνδεόταν με λιγότερη ένταση πόνου.

Η έκταση της σχέσης ήταν παρόμοια για τις 2 ομάδες δείχνοντας ότι η άσκηση ενδεχομένως μπορεί να μειώσει τον πόνο που συνδέεται με τον καρκίνο, όπως κάνει με άλλα είδη πόνου που έχουν μελετηθεί.

Στους συμμετέχοντες με προηγούμενη διάγνωση καρκίνου όσοι ξεπερνούσαν τις οδηγίες άσκησης ήταν κατά 16% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν μέτριο έως έντονο πόνο σε σύγκριση με αυτούς που δεν έφταναν στις οδηγίες.

Επίσης σε σύγκριση με ανθρώπους που έμεναν αδρανείς όσοι ήταν συνεχώς δραστήριοι ή έγιναν στην προχωρημένη  ενήλικο ζωή ανέφεραν λιγότερο πόνο.

Η Dr. Rees-Punia δήλωσε οτι η άσκηση είναι αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση πολλών ειδών πόνου. Η νέα έρευνα έδειξε ότι μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και ο πόνος που συνδέεται με τον καρκίνο και τις θεραπείες του.

 

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών