Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στην Αυστρία, οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα έχουν εντατικοποιηθεί.

Ως αποτέλεσμα, περίπου 2,4 τόνοι παράνομων και δυνητικά επικίνδυνων τροφίμων κατασχέθηκαν σε 21 ημέρες ελέγχου τον Ιανουάριο.

Εκτός από την Αυστρία, τα προϊόντα αυτά προορίζονταν επίσης για τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, ανέφερε την Κυριακή το Αυστριακό Υπουργείο Οκονομικών.

"Η μεταφορά προϊόντων χοιρινού κρέατος από χώρες εκτός της ΕΕ απαγορεύεται", τόνισε ο υπουργός Υγείας Johannes Rauch (Πράσινοι).

Παρόλο που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη κρούσματα ΑΠΧ στην Αυστρία, ο κίνδυνος εισαγωγής λόγω των πολυάριθμων κρουσμάτων στη νότια και ανατολική Ευρώπη παραμένει πολύ υψηλός.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν 103 παραβάσεις, 33 περιπτώσεις από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, κυρίως από τη Σερβία ή το Κοσσυφοπέδιο, με συνολικά 1.051 κιλά κρέατος, εκ των οποίων τα 631 κιλά ήταν χοιρινό κρέας.

Σε 70 περιπτώσεις, τα προϊόντα κρέατος προέρχονταν από τη Μολδαβία (1.338 κιλά, εκ των οποίων περίπου 952 κιλά χοιρινό κρέας).

Οι οικιακές ποσότητες επιτρέπονται εντός της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι ο παρασκευαστής των προϊόντων κρέατος υπόκειται σε κατάλληλη κτηνιατρική εποπτεία στη χώρα προέλευσης.

Ωστόσο, το κρέας και τα λουκάνικα από ιδιωτικά προϊόντα που δεν έχουν υποβληθεί σε επίσημους ελέγχους θα αποτελούσαν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ένας μεγάλος και πολύπλοκος ιός που δεν είναι συγγενικά κοντά με κανέναν άλλον γνωστό ιό.

Έχει την ιδιαιτερότητα να αντιγράφεται τόσο σε σπονδυλωτούς ξενιστές, όσο και σε αρθρόποδα μεταξύ των οποίων μεταδίδεται.  Είναι ο μοναδικός DNA αρμποϊός. Αρμποϊοί (Arbovirus) ονομάζονται οι ιοί που μεταδίδονται με τα αρθρόποδα, από το ακρωνύμιο (ARthropod-BOrne VIRUS).

Μέχρι σήμερα μόνο ένας ορότυπος έχει ανιχνευθεί, ενώ περισσότερα στελέχη και γονότυποι έχουν ταυτοποιηθεί.

 

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για πιο υγιεινή ζωή
Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στους Ολυμπιακούς
Μητσοτάκης: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι ωφελούμενοι, στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού