Ανθρωποι με διαβήτη που λαμβάνουν φάρμακα για τη νόσο-γλιταζόνες- είχαν μακροπρόθεσμα, χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς καρκίνου στον εγκέφαλο έναντι ασθενών με διαβήτη που λάμβαναν άλλα φάρμακα, αναφέρει νέα έρευνα του University of Bristol.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open, υποδεικνύει ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να επανακατευθυνθούν στην πρόληψη της μετάστασης στον εγκέφαλο ασθενών με καρκίνο που έχουν υψηλό κίνδυνο για δευτεροπαθείς καρκίνους, αν η τρέχουσα έρευνα υποστηριχτεί από μελλοντικές.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχεία από την UK GP database Clinical Practice Research Datalink (CPRD), που περιέχει δεδομένα πάνω από 2.000 γενικών ιατρών στη Βρετανία.
Πραγματοποιήθηκαν δυο μελέτες σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς όγκους εγκεφάλου που εντοπίστηκαν μεταξύ 2000 και 2016.
Περιστατικά και ομάδες ελέγχου επιλέχτηκαν από ανθρώπους που είχαν αντιμετωπιστεί με αντιδιαβητικά ή αντιυπερλιπιδαιμικά σκευάσματα.
Η μελέτη εντόπισε 7.496 ανθρώπους με καρκίνο στον εγκέφαλο (4.471 πρωτοπαθείς και 3.025 δευτεροπαθείς).
Υπήρχαν 1.950 περιστατικά και 7.791 υγιείς που λάμβαναν φιμπράτες και 480 περιστατικά με 1.920 υγιείς στις αναλύσεις γλιταζόνης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μακροχρόνια χρήση γλιταζονών από ανθρώπους με διαβήτη συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο πρωτοπαθών και δευτεροπαθών όγκων στον εγκέφαλο σε σύγκριση με ασθενείς με διαβήτη που λάμβαναν άλλα φάρμακα.
Δεν φάνηκε συσχετισμός μεταξύ χρήσης φιμπρατών σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία και καρκίνου στον εγκέφαλο.
Η Kathreena Kurian, δήλωσε ότι οι γλιταζόνες θα μπορούσαν πιθανόν να εμπλέκονται σε οδό που εμποδίζει τους πρωτοπαθείς όγκους στον εγκέφαλο και τη μετάσταση σε αυτόν σε διαβητικούς και άλλους ασθενείς.
Η μελέτη θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση καλύτερων οδών που εμποδίζουν την εμφάνιση πρωτοπαθών όγκων στον εγκέφαλο, όπως το γλοίωμα.
Πηγές:
BMJ Open
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί μυρίζουν άσχημα τα ούρα μου;
Πώς θα ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα
389 σύνεδροι παρακολούθησαν υβριδικά το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας