Νέα έρευνα έδειξε ότι η yoga φαίνεται να βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου ηλικιωμένων γυναικών με παράγοντες κινδύνου για νόσο Alzheimer.
Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η yoga μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει την έναρξη της νόσου αλλά φάνηκε να αναστρέφει ορισμένες μορφές νευρολογικής έκπτωσης.
Η Dr. Helen Lavretsky του UCLA Health δήλωσε οτι η yoga είναι καλή για τη μείωση του στρες, τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, την υποκειμενική επίδοση μνήμης, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της νευροπαλστικότητας.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι γυναίκες επειδή ζουν περισσότερο και επηρεάζονται από αλλαγές στα οιστρογόνα καθώς μεγαλώνουν, έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Alzheimer έναντι των αντρών.
Η μελέτη περιέλαβε 60 γυναίκες 50 ετων και ανω. Ήταν ασθενείς σε καρδιολογική κλινική του UCLA και ήδη είχαν αναφέρει προβλήματα μνήμης και παράγοντες κινδύνου που έδειχναν χειρότερη ροή αίματος στον εγκέφαλο.
Χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Μια έκανε Kundalini yoga για 12 εβδομάδες (εστιάζοντας στο διαλογισμό και στις αναπνιές) και η δεύτερη έλαβε εκπαίδευση ενίσχυσης της μνήμης.
Παρακολουθήθηκε η νευρολογική τους υγεία όσον αφορά τη γήρανση του εγκεφάλου ή τη φλεγμονή.
Οι συμμετέχουσες επίσης ελέγχθηκαν για αλλαγές στη σκέψη, τη μνήμη, το άγχος και την κατάθλιψη.
Η Kunadlini yoga φάνηκε να συνδέεται με θετικές αλλαγές που δεν εμφάνισαν οι γυναίκες της άλλης ομάδας.
Αυτές περιλάμβαναν σημαντικές βελτιώσεις στην υποκειμενική μνήμη, πρόληψη της εξασθένησης της εγκεφαλικής ουσίας, αυξημένη συνδεσιμότητα του ιππόκαμπου και βελτίωση στις περιφερικές κυτοκίνες και τη γονιδιακή έκφραση των αντιφλεγμονωδών και αντιγηραντικών μορίων.
Η εκπαίδευση μνήμης είχε κάποιο όφελος, κυρίως στη μακροπρόθεσμη μνήμη.
Καμία ομάδα δεν είχε βελτίωση στο άγχος, την κατάθλιψη, το στρες και την αντοχή, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι περισσότερες ήταν ηδη ψυχικά υγιείς.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Translational Psychiatry.
Πηγές:
Translational Psychiatry.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε