Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη αναμένεται να υποστεί ριζική αλλαγή. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μια ανάλυση μελέτης με σημαντική συμμετοχή ειδικών από την Βιέννη, έδειξε ότι η εξέταση ψηλάφησης του "ψηφιακού ορθού" δεν αυξάνει την πληροφοριακή αξία στην ήδη διενεργούμενη εξέταση αίματος PSA.
Τώρα μια περαιτέρω μελέτη με επικεφαλής Αυστριακούς επιστήμονες δείχνει ότι οι εξετάσεις μαγνητικού συντονισμού (MR) αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό τις περιττές βιοψίες που είναι σχετικά συχνές. Είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί εάν μια κακοήθης αλλαγή που εντοπίζεται στον προστάτη σε πρώιμο στάδιο είναι επικίνδυνο καρκίνωμα ή όχι.
Παρ' όλα αυτά, η έγκαιρη ανίχνευση συνιστάται, προκειμένου να είναι δυνατή η πιο ήπια και επιτυχής αντιμετώπισή του, εάν τα χειρότερα έρθουν. Η αύξηση της τιμής του PSA αποτελεί σίγουρα σήμα συναγερμού. Τα τελευταία χρόνια, η μη επεμβατική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MR- MRI) ερευνάται και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε αυτόν τον τομέα εφαρμογής.
Για παράδειγμα, όταν υπάρχει η πρώτη υποψία καρκινώματος του προστάτη, διενεργείται όλο και συχνότερα εξέταση μαγνητικής τομογραφίας πριν από τη βιοψία, η οποία επίσης διενεργείται όλο και συχνότερα με υποστήριξη μαγνητικής τομογραφίας.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής - συγγραφέα τον Tamas Fazekas από το Τμήμα Ουρολογίας του ιατρικού πανεπιστημίου της Βιέννης δημοσίευσε τώρα μια ανάλυση επιστημονικών μελετών σχετικά με την αξία της μαγνητικής τομογραφίας στον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη στο "JAMA Oncology".
Αναλύθηκαν τα δεδομένα 80.114 ανδρών από δώδεκα μελέτες. Εξετάστηκε η ακρίβεια του προσυμπτωματικού ελέγχου με εξέταση PSA για αυξημένες τιμές και στη συνέχεια η βιοψία συγκρίθηκε με μια διαδικασία που χρησιμοποιεί αρχική εξέταση μαγνητικής τομογραφίας.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης της υπάρχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας συνηγορούν υπέρ του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του προστάτη με εξετάσεις μαγνητικού συντονισμού.
Η μαγνητική τομογραφία παρουσίασε υπερτετραπλάσια (συντελεστής 4,15) αύξηση του ποσοστού επιτυχίας για την πραγματική παρουσία καρκινώματος σε περίπτωση θετικού ευρήματος.
Ταυτόχρονα, η συχνότητα της βιοψίας μειώθηκε κατά 72%, ενώ καρκινώματα του προστάτη που δεν ήταν πραγματικά σημαντικά, διαγνώστηκαν κατά δύο τρίτα λιγότερο. Για τα καρκινώματα που αποτελούσαν πραγματικό κίνδυνο για τους πάσχοντες, η στρατηγική της εξέτασης με μαγνητικό συντονισμό ήταν εξίσου ακριβής με τη συμβατική εξέταση PSA και τη βιοψία.
Ο Tamas Fazekas και οι συν-συγγραφείς της μελέτης με επικεφαλής τον Shahrokh Shariat από το Τμήμα Ουρολογίας του ιατρικού πανεπιστημίου της Βιέννης, ως ένας από τους κύριους συγγραφείς, αναφέρουν: "Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ενσωμάτωση των εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας στην έγκαιρη ανίχνευση οδηγεί σε μικρότερο αριθμό περιττών βιοψιών και υπερδιάγνωσης μη σημαντικών καρκινωμάτων του προστάτη με τα ίδια ποσοστά ανίχνευσης σε σύγκριση με τον έλεγχο με εξετάσεις PSA".
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Akihiro Matsukawa (τμήμα Ουρολογίας- ιατρικό πανεπιστήμιο της Βιέννης) και μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με τη συμμετοχή Ιαπώνων, Ιρανών, Ρώσων και Ρουμάνων ειδικών διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη ανάλυση της υπάρχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με την αξία της ψηφιακής ψηλάφησης του ορθού ως μέρος του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη.
Οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν, περιλάμβαναν δεδομένα από σχεδόν 86.000 εξεταζόμενα άτομα.
Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς στην επιθεώρηση "European Urology Oncology" έχουν ως εξής: Η συχνότητα ανίχνευσης καρκινώματος του προστάτη ήταν σημαντικά χαμηλότερη με την ψηφιακή εξέταση του ορθού από ό,τι με την εξέταση PSA.
Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων δεν παρείχε καμία προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με την εξέταση PSA, η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε εργαστηριακή εξέταση ρουτίνας.
"Η ανασκόπησή μας δείχνει ότι η διαγνωστική απόδοση της ψηφιακής πρωκτικής εξέτασης δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητη στις εξετάσεις ρουτίνας", έγραψαν οι ειδικοί.
Η γερμανική ιατρική εφημερίδα "Ärztezeitung" βγήκε με τίτλο "Κάτω τα χέρια από τον προστάτη;" Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνεται εντελώς διαφορετικά ο έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη στο άμεσο μέλλον.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη