Ηχηρό μήνυμα προάσπισης για τα δικαιώματα των ασθενών, έστειλε η συμπρωτεύουσα το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, με την πρώτη εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για τα 14 απαράγραπτα δικαιώματα των ασθενών σε συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών. Η συγκυρία συνέπεσε ευχάριστα με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Την ενημερωτική εκδήλωση προλόγισε το πρωί της ίδιας μέρας υπαίθριο ενημερωτικό δρώμενο στο Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών - Infokiosk της Πλατείας Αριστοτέλους από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, όπου οι περαστικοί ενημερώθηκαν από εθελοντές και την Πρόεδρο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Βάσω Βακουφτσή για τα 14 δικαιώματα των ασθενών, καθώς και για το συνολικό αποτύπωμα του οργανισμού. Παράλληλα, και με την αρωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, είχε προηγηθεί φωταγώγηση του Λευκού Πύργου στα χρώματα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στις 18 Απριλίου, ανήμερα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων των Ασθενών.
Με κεντρικό μήνυμα τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας που βρίσκονται εντός των δημόσιων νοσοκομείων και τη βελτίωση της λειτουργικότητας τους, η εκδήλωση έθεσε τις πρώτες βάσεις ενός συμμετοχικού διαλόγου και στη Θεσσαλονίκη, με αρχή και τέλος τους λήπτες υπηρεσιών υγείας και με παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Βουλής, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας τόνισε πως “το εθνικό σύστημα υγείας άντεξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σήμερα όμως οι λειτουργοί του δεν αντέχουν άλλο. Εργάζονται κάτω από συνθήκες υπερεργασίας και εργασιακής κόπωσης ως αποτέλεσμα της υποστελέγχωσης των μονάδων, με οικονομικές απολαβές αναντίστοιχες της προσφοράς τους. Δεν αποτελεί λύση η δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα και επιτρέπει στους λειτουργούς του ΕΣΥ ιδιωτική άσκηση της ιατρικής ή απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή. Η μόνη λύση είναι η αύξηση των απολαβών σε επίπεδα τέτοια που θα κάνει τις θέσεις εργασίας ελκυστικές και θα ανακόψει τη φυγή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Αυτό δεν το δικαιούνται μόνο οι συνάδελφοι αλλά κυρίως οι ασθενείς”.
Ακολούθως, η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Βάσω Βακουφτσή υπογράμμισε πως “η σημερινή εκδήλωση έχει διττό ρόλο, αφενός να δούμε τα 14 δικαιώματα όπως αυτά έχουν ήδη περιγραφεί και θεσμοθετηθεί και την υφιστάμενη κατάσταση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, αφετέρου να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα και τί θα μπορούσε να βελτιωθεί. Είναι σαφές ότι για να επιτευχθεί αυτή η βελτίωση, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, καθώς επίσης και ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας αλλά και του γενικού πληθυσμού για τα δικαιώματα των ασθενών, δεδομένου ότι αυτά εμπεριέχουν μεταξύ άλλων και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.
Στο ίδιο πνεύμα κυμάνθηκαν και οι χαιρετισμοί, με εκλεκτούς προσκεκλημένους το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Τάνο, εις εκπροσώπηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. κ. Φιλόθεου, και την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Μαρία Δερμεντζοπούλου.
Λ. Βιλδιρίδη: Αναβαθμίζονται τα Γραφεία Δικαιωμάτων Ασθενών
Από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν - Βενετία Βιλδιρίδη, παρουσίασε σχέδιο αναβάθμισης των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων του έργου τους στον σχεδιασμό δράσεων και πολιτικών. Το σχέδιο περιλαμβάνει, αφενός, την ενίσχυση της προστατευτικής διάστασης των Γραφείων στο πεδίο προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων των ληπτών και ληπτριών υπηρεσιών υγείας και αφετέρου, την περαιτέρω διασύνδεσή τους με την αξιολόγηση και συνεπώς την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μέσα από έρευνα του Υπουργείου με σχετικό ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε στους εργαζόμενους των Γραφείων, το σχέδιο περιλαμβάνει οριζόντια διασύνδεση των γραφείων προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας για την ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικών με ηλεκτρονική διασύνδεση, κατάρτιση κανονισμού ενιαίας διαχείρισης καταγγελιών και παραπόνων, καθώς και δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας και ψηφιακών συναντήσεων υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας για την ομοιόμορφη καταγραφή των δεδομένων για όλα τα νοσοκομεία.
Ακολούθησε Στρογγυλό Τραπέζι για τα Γραφεία Δικαιωμάτων το οποίο συντόνισε η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Βάσω Βακουφτσή και συμμετείχαν οι: Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν - Βενετία Βιλδιρίδη, Διοικητής 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Δρ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, Διοικητής 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας & Θράκης Δρ. Δημήτριος Γ. Τσαλικάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων και Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας ΠΟΣΟΨΥ, Μέλος Δ.Σ Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Κατερίνα Νομίδου και Υπεύθυνη Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο Χρυσούλα Λαζαρίδου. Κεντρικά σημεία αποτέλεσαν η σημαντική προτυποποίηση των καταγγελιών που σχεδιάζεται, η ανάγκη εξάλειψης απρεπών συμπεριφορών, η σοβαρή υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, καθώς και η επείγουσα κατάρτιση των επαγγελματιών για τα δικαιώματα των ασθενών.
Την εκδήλωση ολοκλήρωσαν τοποθετήσεις για την Έμφυλη Ανισότητα στην Ασθένεια. Η Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, μνημόνευσε μεταξύ άλλων τους βασικούς τομείς έμφυλων ανισοτήτων στην υγεία. Αυτοί εσωκλείουν τα ζητήματα έρευνας στην υγεία και προκαταλήψεις που οδηγούν σε λανθασμένες διαγνώσεις και θεραπείες, την αναπαραγωγική υγεία συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε αντισύλληψη, υγειονομική περίθαλψη της μητέρας και θεραπεία για παθήσεις αναπαραγωγικής υγείας, καθώς και αποκλίσεις σε αποτελέσματα υγείας με λανθασμένες έμφυλες γενικεύσεις διαφόρων καταστάσεων όπως αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνους και ψυχικές διαταραχές.
Με τη σειρά της, η Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κατερίνα Νοτοπούλου, υπογράμμισε αρχικά πως η υγεία συνιστά κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, με ύψιστη υποχρέωση της πολιτείας να την οχυρώνει. Εν συνεχεία, παρέθεσε τις βασικές διαστάσεις της έμφυλης ανισότητας στην υγεία. Αυτές περιλαμβάνουν καθυστέρηση στην αναγνώριση των προβλημάτων υγείας, παραπλανητικές ή ατελείς προσεγγίσεις στις ανάγκες υγείας των δύο φίλων, έλλειψη της αναγνώρισης της αλληλεπίδρασης μεταξύ κοινωνικού φύλου και έτερων κοινωνικών παραγόντων, ανισότητες υγείας που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ και φυσικά η αυξανόμενη έμφυλη βία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’