«Καθαρίστε τα αιμοφόρα αγγεία σας στο σπίτι με αυτό το φάρμακο και προλάβετε το εγκεφαλικό». Γιατροί εγνωσμένου κύρους, με αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινό, λόγω και των δημόσιων παρεμβάσεών τους κατά την περίοδο της πανδημίας, εξακολουθούν να εμφανίζονται εν αγνοία τους σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, συνιστώντας δήθεν διάφορα σκευάσματα που προστατεύουν την καρδιά.

Έχοντας μείνει στο απυρόβλητο επί 1,5 χρόνο, αυτοί που βρίσκονται πίσω από την απάτη εξελίσσουν τις μεθόδους τους, επιστρατεύοντας και την Τεχνητή Νοημοσύνη για μεγαλύτερη αληθοφάνεια. Οι επιστήμονες εμφανίζονται πλέον σε deepfake βίντεο, όπου φαίνεται να διαφημίζουν το προϊόν με το πρόσωπο και με τη φωνή τους.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, και ο εντατικολόγος, διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλούν στο iatronet.gr, δηλώνοντας απροστάτευτοι απέναντι σε ηλεκτρονικούς "φαντομάδες", που θησαυρίζουν δυσφημίζοντας τους ίδιους και εξαπατώντας χιλιάδες ανυποψίαστους καταναλωτές. Παρά την αδυναμία των διωκτικών αρχών να εντοπίσουν αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς αναρτήσεις, ο κ.Καπραβέλος ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για τον έλεγχο όσων επωφελούνται από αυτές, πουλώντας τα διαφημιζόμενα προϊόντα.

Κ. Γουργουλιάνης: "Δείξτε προσοχή"

Ο κ. Γουργουλιάνης είδε και άκουσε τον εαυτό του σε ψεύτικο βίντεο να διαφημίζει το μη φαρμακευτικό σκεύασμα ως καθηγητής…Καρδιολογίας, μέσω μιας χορηγούμενης διαφήμισης κάποιας υποτιθέμενης εταιρείας. Είναι η τέταρτη ή πέμπτη φορά, όπως λέει, που διαπιστώνει πως πέφτει θύμα της απάτης και παραπληροφόρησης του κοινού. "Αναγνωρίζω το πουκάμισο, τα γυαλιά μου, τη φωνή μου αλλά όχι αυτά που λέω, και βέβαια δεν είμαι καθηγητής Καρδιολογίας", αναφέρει σε ανάρτησή του την Παρασκευή και προσθέτει: "Υπάρχει λύση; Ενημέρωσα το facebook και φαίνεται ότι σταμάτησε την κοινοποίηση για 30 ημέρες. Ελπίζω να μην ξανασυμβεί!!".

Η πρώτη φορά ήταν τον Ιανουάριο του 2023, όταν ο ίδιος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για ένα συνέδριο και ειδοποιήθηκε από φίλους του. Προσέφυγε αμέσως στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. "Πέρασαν δύο - τρεις μήνες και μετά μου τηλεφώνησαν για να μου πουν πως δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι, γιατί η ανάρτηση έγινε από το εξωτερικό", λέει στο iatronet.gr.

Ακολούθησαν κι άλλες παρόμοιες αναρτήσεις, κάθε φορά με άλλη μορφή και με άλλη ονομασία υποτιθέμενης εταιρίας. Την τρίτη φορά απευθύνθηκε και σε δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που επανέλαβε και τώρα, με αμφίβολα πάλι αποτελέσματα. "Έχει κάποιες επιλογές, που σε κατευθύνουν να δηλώσεις αν αυτή η ανάρτηση είναι δυσφημιστική, αν παραπληροφορεί, αν αφορά προβολή φαρμάκων, επικίνδυνων ουσιών, ναρκωτικών κλπ. Ακολούθησα τη σειρά και αυτό που πέτυχα ήταν η απόκρυψη για 30 μέρες", σημειώνει ο καθηγητής και προσθέτει: "Μου έβγαλε πως θα σταματήσω προσωρινά να βλέπω αυτή τη δημοσίευση. Όντως, προσπάθησα να μπω ξανά και δεν μπόρεσα. Είναι μια μικρή άμυνα, όμως αναρωτιέμαι αν οι άλλοι θα το βλέπουν. Το θέμα δεν είναι αν θα το βλέπω εγώ".

Ν. Καπραβέλος: Γιατί δεν παρεμβαίνει εισαγγελέας;

Ο Νίκος Καπραβέλος είχε δει τον εαυτό του πριν από μερικούς μήνες σε παρόμοιο deepfake βίντεο, να απευθύνεται στους συνταξιούχους ως "καρδιοχειρουργός" και να συνιστά τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου. "Μέχρι το πρωί θα έχουν φύγει ως και…τρία κιλά θρόμβων αίματος", εμφανιζόταν να λέει. Την Παρασκευή εντόπισε μια ακόμη ανάρτηση ως διαφήμιση σε site γνωστής εφημερίδας. Όταν τηλεφώνησε στο Μέσο για να διαμαρτυρηθεί, του είπαν πως "αυτά μπαίνουν αυτόματα" και πως θα το κατεβάσουν.

Η προσφυγή του στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στην Ασφάλεια με μήνυση κατ’  αγνώστων είχε την ίδια τύχη με αυτή του κ .Γουργουλιάνη: οι δράστες κρύβονται πίσω από τις δαιδαλώδεις διαδρομές του διαδικτύου και καταφέρνουν να παραμένουν «αόρατοι» χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικούς αναλώσιμους διαδικτυακούς τόπους. Ο γιος του εντατικολόγου, που είναι καθηγητής ασφάλειας συστημάτων στις ΗΠΑ, εντόπισε στην Ολλανδία την πηγή της πρώτης ανάρτησης. Όταν κάποιος εντοπίσει την απάτη τους μπλοκάρει, η ανάρτηση χαρακτηρίζεται κακόβουλη, αλλά η διαφήμιση έχει ήδη γίνει και αργότερα εμφανίζεται ξανά από άλλη διεύθυνση.

Ο κ. Καπραβέλος αποδέχεται την αδυναμία εντοπισμού όσων βρίσκονται πίσω από τις δημοσιεύσεις, αλλά θέτει ένα λογικό ερώτημα προς τις διωκτικές αρχές: Γιατί δεν ελέγχονται αυτοί που επωφελούνται από τη διαφήμιση, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα και πουλάνε το διαφημιζόμενο προϊόν.

Όταν έθεσε αρμοδίως αυτό το ερώτημα του απάντησαν πως αυτοί που πωλούν το συγκεκριμένο σκεύασμα θα αρνηθούν οποιαδήποτε ανάμιξη. Θα πουν δεν έχω σχέση, ο εισαγγελέας δεν θα βρει έδαφος να στραφεί εναντίον τους και θα τη βάλει στο αρχείο.

"Εγώ συμμετέχω και σε ΕΔΕ για υποθέσεις πλαστογράφησης υπογραφών γιατρών. Ο ελεγχόμενος λέει δεν έχω σχέση, είναι ένα ορνιθοσκάλισμα. Έρχεται εκεί το εγκληματολογικό και λέει: ποιος επωφελείται από αυτή την υπογραφή; Ο Χ γιατρός; Αυτός έχει την ευθύνη. Γιατί δεν κάνουν το ίδιο και εδώ;", διερωτάται, ζητώντας παρέμβαση του εισαγγελέα, ώστε να μπει τέλος στη συνεχιζόμενη απάτη και σπίλωση του ονόματός του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη