Ακόμα και λίγες ημέρες νυχτερινής βάρδιας απορρυθμίζουν τους ρυθμούς πρωτεϊνών που συνδέονται με τη ρύθμιση γλυκόζης στο αίμα, τον μεταβολισμό της ενέργειας και τη φλεγμονή, διαδικασίες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη χρόνιων μεταβολικών παθήσεων.

Το εύρημα ερευνητικής ομάδας του Washington State University και του Pacific Northwest National Laboratory, δίνει νέα στοιχεία για την αιτία που όσοι εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια είναι πιο ευάλωτοι στον διαβήτη, την παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Ο Hans Van Dongen, του WSU Elson S. Floyd College of Medicine, δήλωσε οτι υπάρχουν διαδικασίες που συνδέονται με το βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλο, που λένε ότι η μέρα είναι μέρα και η νύχτα, νύχτα και άλλες που ακολουθούν ρυθμούς αλλού στο σώμα που λένε ότι η νύχτα είναι μέρα και η μέρα νύχτα.

Πρόσθεσε ότι όταν εσωτερικοί ρυθμοί απορρυθμίζονται υπάρχει το στρες στο σύστημα που επιστήμονες εκτιμούν  ότι έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία.

Αν και χρειάζονται νέες έρευνες, ο  Van Dongen δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι διαταραγμένοι ρυθμοί μπορούν να φανούν ακόμα και σε 3 ημέρες, κάτι που υποδεικνύει ότι είναι δυνατή η έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Θα μπορούσε επίσης να βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, που αυξάνονται σε εργαζόμενους με νυχτερινή βάρδια.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ελεγχόμενο πείραμα στο εργαστήριο με εθελοντές που ακολουθήσαν προσομοίωση όσον αφορά την πρωινή ή νυχτερινή βάρδια, για 3 ημέρες.

Μετά την τελευταία βάρδια, οι συμμετέχοντες κρατήθηκαν ξύπνιοι για 24 ώρες κάτω από σταθερές συνθήκες για να μετρηθούν οι εσωτερικοί βιολογικοί τους ρυθμοί χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.

Αναλύθηκαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν σε τακτά διαστήματα κατά την 24ωρη περίοδο για να εντοπιστούν πρωτεΐνες που ήταν παρούσες σε κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Ορισμένες πρωτεΐνες είχαν ρυθμούς που συνδέονταν στενά με το βιολογικό ρολόι το οποίο είναι ανθεκτικό σε αλλαγή προγραμμάτων βάρδιας, επομένως αυτοί οι ρυθμοί πρωτεϊνών δεν άλλαζαν πολύ ως απόκριση σε πρόγραμμα νυχτερινής βάρδιας.

Όμως, οι περισσότερες άλλες πρωτεΐνες είχαν ρυθμούς που άλλαζαν ουσιαστικά σε εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες σε σύγκριση με όσους εργάζονταν ημέρα.

Εστιάζοντας πιο στενά σε πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση της γλυκόζης, οι ερευνητές παρατήρησαν σχεδόν ολοκληρωτική αναστροφή των ρυθμών της γλυκόζης σε εργαζόμενους τη νύχτα.

Ανακάλυψαν επίσης ότι διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και ευαισθησία ινσουλίνης που συνήθως συνεργάζονται για να διατηρούνται τα επίπεδα γλυκόζης σε υγιές εύρος δεν συγχρονίζονταν πια σε εργαζόμενους τη νύχτα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η επίδραση θα μπορούσε να προκαλείται από τη ρύθμιση της ινσουλίνης που προσπαθεί να αναστρέψει τις αλλαγές στη γλυκόζη που προκαλούνται από το πρόγραμμα νυχτερινής βάρδιας.

Δήλωσαν ότι αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι υγιής αντίδραση καθώς αλλαγμένα επίπεδα γλυκόζης ενδεχομένως μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τα όργανα, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να είναι προβληματικό.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό που έδειξαν είναι ότι μπορεί να εμφανιστεί διαφορά σε μοριακά μοτίβα μεταξύ εθελοντών με φυσιολογικό πρόγραμμα και αυτών με προγράμματα που δεν ευθυγραμμίζονται με το βιολογικό τους ρολόι.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Proteome Research.

 

Πηγές:
Journal of Proteome Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς και το αύριο της Υγείας
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή - Τι εντόπισε σε ελληνικά νοσοκομεία κλιμάκιο του ECDC
Γυναίκες ηγέτιδες στον χώρο του φαρμάκου