Ένα νέο τζελ επιτρέπει στα ποντίκια να πίνουν αλκοόλ χωρίς να δημιουργούνται βλάβες. Η ουσία αυτή που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) διασπά το αλκοόλ στο γαστρεντερικό σύστημα πριν αυτό εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό "Nature Nanotechnology".

Στο μέλλον, το τζελ θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις βλαβερές και μεθυστικές επιδράσεις του αλκοόλ στον άνθρωπο, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Raffaele Mezzenga.

"Η τεχνολογία μας θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα λύση στην καταπολέμηση του παγκόσμιου προβλήματος της κατάχρησης αλκοόλ", δήλωσε ο ερευνητής.

Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται, εισέρχεται στο στομάχι και το έντερο, όπου απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια μεταφέρεται στο ήπαρ. Εκεί διασπάται το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ. Το συκώτι περιέχει ένζυμα που μετατρέπουν το αλκοόλ σε διάφορες ουσίες, συγκεκριμένα στη λεγόμενη ακεταλδεΰδη και στη συνέχεια σε οξικό οξύ. Αυτό το ενδιάμεσο προϊόν είναι τοξικό και καταστρέφει το συκώτι.

"To τζελ μετατρέπει την αλκοόλη σε οξικό οξύ χωρίς να παράγει ακεταλδεΰδη", εξήγησε ο Mezzenga. Έτσι, αν ληφθεί πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ, το μετατρέπει πριν αυτό εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. "Ωστόσο, αν το αλκοόλ είναι ήδη στο αίμα, είναι πολύ αργά", λέει ο επιστήμονας.

Οι ερευνητές βλέπουν διάφορους τομείς εφαρμογής για το τζελ.

Σύμφωνα με τον Mezzenga, παρουσιάζει ενδιαφέρον για ανθρώπους που δεν θέλουν να κόψουν το αλκοόλ, αλλά δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους και δεν ενδιαφέρονται για τη μεθυστική επίδραση του αλκοόλ. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος να πιεί μερικά ποτήρια αλκοόλ και παρόλα αυτά να οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι του.

"Έχουμε δείξει σε πειράματα σε ζώα ότι η χρήση του τζελ μας σε συνδυασμό με το αλκοόλ, προσδίδει στα ποντίκια συμπεριφορά παρόμοια με εκείνη των νηφάλιων ποντικιών: είναι πιο ενεργά και προσεκτικά", δήλωσε ο Mezzenga. "Ως εκ τούτου, αναμένουμε επίσης ότι το τζελ θα έχει θετική επίδραση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του hangover".

Πάνω απ' όλα, όμως, το τζελ θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ. "Σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να ενθαρρύνει την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ", διευκρίνισε ο Mezzenga. Υπολογίζεται ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σκοτώνει πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

"Έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι η τεχνολογία μας μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ σε όλα τα όργανα, όπως το συκώτι, το έντερο κ.λπ.", δήλωσε ο Mezzenga.

Εκτός από τα χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα, τα ποντίκια που έπιναν τακτικά αλκοόλ για δέκα ημέρες παρουσίασαν επίσης μικρότερη απώλεια βάρους, λιγότερες ηπατικές βλάβες και καλύτερες τιμές αίματος χάρη στο τζελ.

Άλλα όργανα, όπως ο σπλήνας ή τα έντερα και ο ιστός των ποντικιών, παρουσίασαν επίσης σημαντικά λιγότερες βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Το τζελ αποτελείται από μια πρωτεΐνη ορού γάλακτος που είναι υποπροϊόν της παραγωγής τυριού. Αυτή βράστηκε για αρκετές ώρες ώστε να σχηματιστούν μακριές, λεπτές ίνες, όπως εξηγεί το ETH σε σχετική ανακοίνωση για τη μελέτη. Εάν στη συνέχεια προστεθεί αλάτι και νερό ως διαλύτης, οι ίνες διασυνδέονται και σχηματίζουν ένα πήκτωμα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές πρόσθεσαν στο τζελ σίδηρο, γλυκόζη και χρυσό. Αυτό πυροδοτεί έναν καταρράκτη αντιδράσεων πολλών σταδίων που τελικά μετατρέπει την αλκοόλη σε οξικό οξύ.

Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη αρκετές κλινικές δοκιμές προτού εγκριθεί η χρήση του στον άνθρωπο.   

"Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε σύντομα κλινικές δοκιμές", δήλωσε ο Mezzenga. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το νέο τους τζελ.

Πηγές:
Nature Nanotechnology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’