Αντρες με καρκίνο προστάτη θα μπορούσαν σημαντικά να μειώσουν τις πιθανότητες επιδείνωσης της νόσου τρώγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, αναφέρει νέα έρευνα του UC San Francisco.
Μελέτη σε 2.000 άντρες με τοπικό καρκίνο προστάτη έδειξε ότι η κατανάλωση κυρίως φυτικών τροφών συνδεόταν με 47% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου τους σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν κυρίως ζωικά προϊόντα.
Αυτό, με κατανάλωση 1-2 περισσότερων μερίδων την ημέρα από υγιεινές τροφές, ιδιαίτερα φρούτα, λαχανικά και ολική άλεση και λιγότερων ζωικών προϊόντων όπως κρέας και γαλακτοκομικά.
Η μελέτη περιέλαβε άντρες μέσης ηλικίας 66 ετων.
Η φυτική διατροφή περιέλαβε φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια, τσάι και καφέ. Οι ερευνητές μέτρησαν την κατανάλωση με δείκτη βασισμένο σε φυτικές τροφές και συνέκριναν τους άντρες με σκορ στο υψηλότερο 20% με αυτούς με σκορ στο χαμηλότερο 20%.
Η Stacey A. Kenfield, δήλωσε ότι οι μικρές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή είναι ωφέλιμες. Μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών τροφών μετά από διάγνωση καρκίνου στον προστάτη επίσης έχει πρόσφατα συνδεθεί με καλύτερη ποσότητα ζωής περιλαμβανομένης της σεξουαλικής λειτουργίας, της ουρολογικής λειτουργείας και της ζωτικότητας
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
Πηγές:
JAMA Network Open.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024