Ένας κόμπος είναι ένα επώδυνο ή ευαίσθητο σημείο σε έναν μυ. Συχνά συμβαίνει στο άνω μέρος της πλάτης ή στα πόδια. Συνήθως οι κόμποι δεν είναι επιβλαβείς, αλλά σίγουρα μπορεί να κάνουν την καθημερινότητα και τις κινήσεις δύσκολες και επίπονες.

Αν είχατε ποτέ πόνο στην πλάτη, στον αυχένα ή κάτω από την ωμοπλάτη σας, πιθανότατα είχατε μυϊκό κόμπο. Το όνομα το κάνει να ακούγεται σαν ο μυς να είναι “δεμένος”, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Ένας κόμπος είναι συνήθως κάτι σαν σπασμός που προκαλεί τέντωμα ενός μικρού τμήματος του μυός. Αυτό το τέντωμα μπορεί συχνά να είναι επώδυνο.

Οι μυϊκοί κόμποι συνήθως συμβαίνουν επειδή ένας μυς έχει ερεθιστεί από μια επαναλαμβανόμενη κίνηση. Οι αθλητές θα παρατηρήσουν μυϊκούς κόμπους μετά την προπόνηση μιας ομάδας μυών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας μυς μπορεί επίσης να εμφανίσει κόμπο όταν βρίσκεται σε δύσκολη στάση για πολύ καιρό. Η δουλειά γραφείου και η οδήγηση για πολλές ώρες χωρίς διαλείμματα μπορούν να το προκαλέσουν αυτό.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι μυϊκοί κόμποι δεν εμφανίζονται με scanning, επομένως δεν είναι απολύτως σίγουροι τι κάνει ο μυς για να προκαλέσει πόνο. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος και αυτό είναι που κάνει την περιοχή με τους κόμπους να πονάει. Άλλοι γιατροί λένε ότι ο πόνος μπορεί να προκληθεί από νεύρα που τεντώνονται λόγω των σπασμών.

Ανεξάρτητα από το τι τον προκαλεί, ένας κόμπος είναι επώδυνος και αυτός ο πόνος μπορεί να παραμείνει για μέρες ή και εβδομάδες. Η ενόχληση μπορεί να επηρεάσει την εργασία σας ή να σας δυσκολεύει να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν.

Πώς να τους αντιμετωπίσετε

Με λίγο χρόνο και υπομονή, μπορείτε συχνά να διαχειριστείτε έναν μυϊκό κόμπο στο σπίτι. Ακολουθούν μερικά απλά κόλπα για να χαλαρώσετε τους μύες σας και να σταματήσετε να πονάτε:

Διατάσεις

Μερικές φορές, το να σηκωθείτε και να κινηθείτε ή να κάνετε ήπιες ασκήσεις διατάσεων μπορεί να ανακουφίσει έναν μυ που έχει κόμπους από το να βρίσκεται σε μια άβολη θέση για πολύ καιρό. Το τακτικό τέντωμα μπορεί επίσης να αποτρέψει τους κόμπους. Αν παρατηρήσετε ότι ορισμένες περιοχές δημιουργούν κόμπους συχνά, ρωτήστε το γιατρό σας για διατάσεις για να χαλαρώσετε αυτούς τους μύες και να μειώσετε τις πιθανότητες να ξανασυμβεί.

Κρύο και ζέστη

Οι περισσότεροι μυϊκοί πόνοι ανταποκρίνονται καλά στην εναλλαγή κρύου και θερμότητας. Χρησιμοποιήστε μια παγοκύστη επί τόπου για λίγο και μετά μεταβείτε σε μια ζεστή κομπρέσα ή θερμαντικό μαξιλάρι. Αν παρατηρήσετε ότι το ένα φαίνεται να βοηθάει περισσότερο από το άλλο, επιμείνετε σε αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.

Μασάζ στο σημείο

Μερικές φορές, η σταθερή πίεση ενθαρρύνει τους μύες σας να απελευθερωθούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας ή έναν κύλινδρο μασάζ για να ασκήσετε πίεση. Απλώς βρείτε τον κόμπο και πιέστε τον όσο πιο δυνατά μπορείτε να αντέξετε. Κάντε αυτό πολλές φορές την ημέρα μέχρι να αισθανθείτε την περιοχή να χαλαρώνει.

Επαγγελματικό μασάζ

Ένα μασάζ από επαγγελματία θεραπευτή μπορεί να είναι χρήσιμο. Πείτε του πού είναι ο κόμπος και τι μπορεί να τον προκάλεσε. Ο θεραπευτής σας μπορεί να εργαστεί σε αυτόν τον μυ και να εντοπίσει οποιεσδήποτε περιοχές γύρω του που μπορεί να αυξάνουν τον πόνο.‌ Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανακουφιστεί ο πόνος από έναν μυϊκό κόμπο. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τις θεραπείες για να επιλύσετε πλήρως το πρόβλημα.

Τι γίνεται αν το πρόβλημα επιμένει;

Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να εμφανίζουν κόμπους πιο συχνά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως

*πόνος που παραμένει ή επιδεινώνεται

*πόνος που εμποδίζει τον ύπνο

*ένα επίμονο πονεμένο σημείο σε έναν μυ

*βαθύς μυϊκός πόνος

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ή έχετε συνεχή προβλήματα με μυϊκούς κόμπους, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας. Αυτές περιλαμβάνουν:

Φυσικοθεραπεία για την οικοδόμηση μυϊκής δύναμης και αντοχής

Θεραπεία μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης για την ανακούφιση του πόνου και την αποκατάσταση της κίνησης

Έγχυση φαρμάκου στο σημείο όπου είναι ο πόνος

Dry needling, όπου λεπτές βελόνες εισάγονται στο σημείο για ανακούφιση από τον πόνο

Κύματα υπερήχων για να διεισδύσουν στους μύες

Διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS), η οποία χρησιμοποιεί χαμηλά επίπεδα ηλεκτρισμού για να χαλαρώσει τους μυς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών