Γυναίκες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να οδηγήσουν τα παιδιά τους σε παχυσαρκία ή περιττά κιλά και οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν μια αιτία.

Παιδιά γυναικών που κάπνιζαν ως έγκυες τείνουν να έχουν εντερικά βακτήρια σημαντικά διαφορετικά από αυτά παιδιών των οπαίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν, ανέφεραν πρόσφατα οι ερευνητές στο περιοδικό Gut Microbes.

Η Anita Kozyrskyj, του University of Alberta στον Καναδά, δήλωσε ότι είναι γνωστό ότι γυναίκες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη τείνουν να έχουν μωρά που γίνονται υπέρβαρα στην παιδική ηλικία. Δεν γνώριζαν όμως την αιτία. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι αλλά στην παρούσα έρευνα, η ομάδα έδειξε ότι ένας τρόπος είναι αλλάζοντας τα εντερικά βακτήρια του μωρού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 1.500 παιδιών. Tο βάρος τους μετρήθηκε στις ηλικίες 1 και 3 και συλλέχτηκαν δείγματα κοπράνων στους 3 και 12 μήνες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι ο κίνδυνος υπερβολικού βάρους ενός παιδιού συνδεόταν με υψηλότερα επίπεδα ενός τύπου εντερικών βακτηρίων, Firmicutes, και ότι το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αύξανε τον πληθυσμό του στο έντερο του παιδιού.

Τα Firmicutes είναι φυσιολογικό μέρος των εντερικών βακτηρίων και συνήθως αυξάνονται σε όλα τα μωρά, σύντομα μετά τον τοκετό, δήλωσε η Kozyrskyj.

Η αύξηση συνέβη πολύ σύντομα και οι ποσότητες ήταν πολύ μεγάλες.

Υψηλά επίπεδα Firmicutes μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική παραγωγή ενός λιπαρού οξέος- βουτυρικό οξύ- αλλά ακόμα δεν είναι σίγουροι οι ερευνητές γιατί  τόσο βουτυρικό οξύ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο βάρος του παιδιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παιδιά είχαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων Firmicutes ακόμα και όταν η μητέρα μείωσε η διέκοψε εν μέρει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη.

Μόνο οι μητέρες που δεν κάπνισαν ποτέ ή που διέκοψαν το κάπνισμα πριν την εγκυμοσύνη γέννησαν παιδιά με φυσιολογικά επίπεδα αυτών των βακτηρίων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους τρεις μήνες μείωνε την επίπτωση του καπνίσματος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σχέση και να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση των Firmicutes στο σωματικό βάρος.

 

Πηγές:
Gut Microbes.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα