Στοιχεία 30.000 τροφίμων σε γηροκομεία των ΗΠΑ, δείχνουν ότι φάρμακα για την αρτηριακή πίεση υπεριδπλασιάζουν τον κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή καταγμάτων, αναφέρει έρευνα του Rutgers Health.

Η μελέτη αναφέρει ότι ο αυξημένος κίνδυνος προέρχεται από την τάση των φαρμάκων να βλάπτουν την ισορροπία, ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς για πρώτη φορά στέκονται και εμφανίζουν προσωρινά υπόταση που στερεί το οξυγόνο  από τον εγκέφαλο.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και χαμηλή ισορροπία στην έναρξη, σε πολλές οίκους ευγηρίας περιπλέκουν το πρόβλημα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα του Veterans Health Administration  από 29.648 ηλικιωμένους ασθενείς σε γηροκομεία, από το 2006 έως το  2019.

Συνέκριναν για 30 ημέρες τον κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο, τη λεκάνη και την ωλένη, σε ασθενείς που ξεκίνησαν τη χρήση αντιυπερτασικών με παρόμοιους ασθενείς που δεν τα ξεκίνησαν.

Για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες η χρήση φαρμάκων- και όχι άλλος παράγοντας- να ευθύνονται για τα διάφορα αποτελέσματα, οι ερευνητές έκαναν προσαρμογή για περισσότερους από 50 παράγοντες στην έναρξη, όπως κλινικό ιστορικό και δημογραφικά στοιχεία ασθενών.

Ο κίνδυνος κατάγματος σε 30 ημέρες, των τροφίμων που ξεκίνησαν αντιυπερτασικά φάρμακα ήταν 5,4 ανα 100 ανθρώπους το έτος και 2,2  ανα 100 το έτος σε ασθενείς που δεν λάμβαναν αντιυπερτασικά.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η χρήση φαρμάκων προέβλεπε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο κατάγματος σε ορισμένες υποομάδες.

Ασθενείς με άνοια, συστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 13,9 και διαστολική πάνω από 7,9 ή όχι πρόσφατη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων είχαν τριπλάσιο κίνδυνο κατάγματος έναντι ασθενών που δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Η μελέτη του The Rutgers Health δείχνει ότι αντιυπερτασικά φάρμακα προκαλούν πολλές από αυτές τις πτώσεις και ότι συνδυασμός λιγότερων φαρμάκων και καλύτερης στήριξης θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το πρόβλημα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]