Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε μικρό αριθμό άγριων πτηνών στη Νέα Υόρκη.

Ο ιός εντοπίστηκε σε δείγματα κοπράνων από 6 άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη, που ανήκαν σε 4 είδη.

Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Virology.

Η ερευνήτρια Christine Marizzi, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι επειδή εντοπίστηκε ο ιός σε πτηνά στην πόλη της Νέας Υόρκης αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αρχή πανδημίας γρίπης στον άνθρωπο. Μόνο ένα περιστατικό σε άνθρωπο καταγράφηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ.

Όμως, οι ερευνητές ανησυχούν ότι καθώς η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται παγκοσμίως, ο κίνδυνος να μεταπηδήσει στους ανθρώπους συνεχίζει να αυξάνεται.

Tα δείγματα στη νέα έρευνα ελήφθησαν από μαθητές τοπικών σχολείων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα παρακολούθησης πτηνών. Η ομάδα συνέλεξε περισσότερα από 1.900 δείγματα μεταξύ Ιανουαρίου 2022  και Νοεμβρίου 2023.

Γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι ιοί H5N1 που εντοπίστηκαν στην πόλη ανήκαν σε 2 διαφορετικούς γενότυπους που είναι μείγμα ευρασιατικών και βορειοαμερικανικών ιών γρίπης των πτηνών.

Η Marizzi δήλωσε ότι τα πτηνά είναι σημαντικά για να ανακαλυφθεί ποιοι ιοί γρίπης και άλλοι ιοί πτηνών κυκλοφορούν στην περιοχή της Νέας Υόρκης και σημαντικά για την κατανόηση αυτών που μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι για ανθρώπους και πτηνά.

Πρόσθεσε, ότι για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ο ιός να μεταπηδήσει στους ανθρώπους, οι άνθρωποι θα πρέπει να κρατούν απόσταση από τα άγρια πτηνά. Επίσης να εμποδίζουν και τα κατοικίδιά τους να έρχονται σε στενή επαφή με την άγρια ζωή.

 

Πηγές:
Journal of Virology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών