Το πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα που μπορεί να βελτιώσει την πνευματική εγρήγορση, να ανακουφίσει από τα δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα και τους πονοκεφάλους και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Είναι από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως (μαζί με τον καφέ), καθώς και κομμάτι της παραδοσιακής κινέζικης Ιατρικής για χιλιάδες χρόνια.

Ενώ υπάρχουν πολλές ενώσεις, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα στα φύλλα του πράσινου τσαγιού, αυτά τα στοιχεία είναι εξαιρετικά αραιωμένα σε ένα μόνο φλιτζάνι. Υπάρχουν λιγότερες από 3 θερμίδες σε μια κούπα πράσινου τσαγιού. Δεν υπάρχουν μετρήσιμα ποσά για πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες ή ζάχαρη.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που βρίσκονται στο πράσινο τσάι είναι επίσης ελάχιστα. Ορισμένες που μπορούν να βρεθούν σε μικρές ποσότητες είναι:

Ασβέστιο

Σίδηρος

Κάλιο

Το πράσινο τσάι περιέχει όμως καλή ποσότητα πολυφαινολών, ένα είδος αντιοξειδωτικών.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι το πράσινο τσάι είναι πλούσιο και σε καφεΐνη.

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει αποδείξει η έρευνα ότι υπάρχουν στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Υγεία της καρδιάς

Μια μεγάλη μελέτη στην Ιαπωνία παρακολούθησε 40.000 ενήλικες σε διάστημα 11 ετών και έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των πολυφαινολών στο πράσινο τσάι και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση που απαιτείται για να δείτε αυτό το όφελος ήταν 5 φλιτζάνια την ημέρα.

Διαβήτης

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδά του.

Πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια άλλη μεγάλη ιαπωνική μελέτη, που παρακολούθησε περισσότερους από 82.000 συμμετέχοντες σε διάστημα 13 ετών, έδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης πράσινου τσαγιού συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Οι συμμετέχοντες που έπιναν 4 φλιτζάνια ή περισσότερα την ημέρα είχαν το μεγαλύτερο όφελος.

Οφέλη για το δέρμα

Μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά οφέλη που μπορεί να σας βοηθήσουν να έχετε πιο υγιές δέρμα. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι τα δερματικά προϊόντα με πράσινο τσάι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Απαιτείται, όμως, περισσότερη έρευνα.

Απώλεια βάρους

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη, οι κάψουλες απώλειας βάρους που περιείχαν πράσινο τσάι, τζίντζερ και καψαϊκίνη (το συστατικό που δίνει την χαρακτηριστική αίσθηση στις καυτερές πιπεριές) ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικές στην προώθηση της απώλειας βάρους από ένα εικονικό φάρμακο. Βέβαια, πρέπει πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε να λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα. Ενώ η έρευνα είναι περιορισμένη, θα πρέπει να αποφύγετε το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού εάν έχετε προβλήματα με το συκώτι. Σταματήστε να παίρνετε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε κοιλιακό άλγος ή σκουρόχρωμα ούρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών