Ελβετοί ερευνητές βρήκαν μια νέα προσέγγιση κατά του ιού Epstein-Barr και των συνακόλουθων ασθενειών του. Ο ιός θα μπορούσε να αποτραπεί από το να προκαλέσει καρκίνο με ένα φάρμακο, όπως έδειξαν οι ειδικοί σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science".

Το κλειδί βρίσκεται στον μεταβολισμό των ανοσοποιητικών κυττάρων, όπως γράφει το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας σε σχετική ανακοίνωση για τη μελέτη. Αυτό συμβαίνει επειδή επωφελείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV).

Ο EBV είναι περισσότερο γνωστός ως ο αιτιολογικός παράγοντας της μονοπυρήνωσης, η οποία μπορεί να καταστήσει τους ασθενείς ανίκανους για αρκετούς μήνες. Ωστόσο, ο EBV μπορεί να προκαλέσει μια ολόκληρη σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων καρκίνου.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βασιλείας και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βασιλείας, με επικεφαλής τον Κρίστιαν Χες, έδειξαν ότι ο ιός χειραγωγεί τα μολυσμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγουν σε αυξημένες ποσότητες ένα ένζυμο που ονομάζεται IDO1.

Η διαδικασία αυτή αυξάνει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα και ενισχύει τον μεταβολισμό. Ο αυξημένος μεταβολισμός είναι απαραίτητος για τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων Β που έχουν επαναπρογραμματιστεί από τον EBV, όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ασθενείς που εμφάνισαν καρκίνο του αίματος που προκλήθηκε από τον EBV, γνωστό ως μεταμοσχευτικό λέμφωμα, μετά από μεταμόσχευση οργάνου.

Προκειμένου να αποφευχθεί η απόρριψη του μεταμοσχευμένου οργάνου, το ανοσοποιητικό σύστημα των μεταμοσχευμένων ασθενών καταστέλλεται με φάρμακα, γεγονός που δίνει στον EBV την ευκαιρία να εξαπλωθεί και να προκαλέσει καρκίνο του αίματος.

Το ένζυμο υπήρχε ήδη σε υψηλά επίπεδα στους ασθενείς μήνες πριν από την ανακάλυψη του λεμφώματος, όπως έδειξαν οι ερευνητές.

Η ιδέα των επιστημόνων είναι τώρα να καταστείλουν το ένζυμο που έχει ενισχυθεί από τον EBV. Ένα φάρμακο για το σκοπό αυτό υπάρχει ήδη, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Βασιλείας.

Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των θεραπειών για τον καρκίνο, αλλά αποδείχθηκε αναποτελεσματικό για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Δοκίμασαν πάντως με επιτυχία την αναστολή του ενζύμου σε ποντίκια: το φάρμακο μειώνει τον μετασχηματισμό των κυττάρων Β και συνεπώς το ιικό φορτίο και την ανάπτυξη λεμφώματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Κίνδυνος ηπατικής βλάβης από φάρμακο για τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και εξωσωματική γονιμοποίηση  
Γεωργιάδης: Αναβάλλει την επίσκεψη στο "Παπαγεωργίου" λόγω του δυστυχήματος στην Ξάνθη