Η χορήγηση, σε ποντικούς, ωμού γάλακτος μολυσμένου με τον ιό της γρίπης  των πτηνών σε ποντικούς, τους μόλυνε με τον ιό, κάτι που προστίθεται στις ενδείξεις ότι η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος δεν είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Στη μελέτη, ερευνητές του University of Wisconsin-Madison και Texas A&M Veterinary Medical Diagnostic Laboratory, χορήγησαν σταγονίδια ωμού γάλακτος από μολυσμένα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, σε 5 ποντικούς.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ποντικοί έδειξαν σημάδια νόσησης, όπως λήθαργο, την πρώτη ημέρα.

Εντόπισαν υψηλά επίπεδα του ιου στις ρινικές διόδους των ζώων, την τραχεία και τους πνεύμονες και μέτρια έως χαμηλά επίπεδα του ιου σε άλλα όργανα, σε ευθυγράμμιση με λοιμώξεις γρίπης των πτηνών που εμφανίζονται σε άλλα θηλαστικά.

Το περισσότερο γάλα στις ΗΠΑ είναι παστεριωμένο, αλλά 30 πολιτείες επιτρέπουν την πώληση ωμού γάλακτος, που αποτελεί λιγότερο από το 1% των πωλήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Έρευνα σε εθνικό επίπεδο για το παστεριωμένο γάλα ανακάλυψε σωματίδια του ιού της γρίπης των πτηνών στο περίπου 20% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι επίπεδα του ιού της γρίπης των πτηνών μειώθηκαν με αργό ρυθμό σε ωμό γάλα που αποθηκεύτηκε σε θερμοκρασία ψυγείου.

Ο FDA έχει συστήσει να μην καταναλώνεται ωμό γάλα και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τις φάρμες να παστεριώνουν το γάλα που απορρίπτουν.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ΑΣΕΠ, θέματα δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία, ΟΤΑ
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας