Το ΙΑΣΩ στο πλαίσιο του Επιστημονικού Προγράμματος του Ομίλου έχει την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσει τον Ομότιμο Kαθηγητή Γενετικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Γενεύης κ. Στυλιανό Αντωναράκη, ο οποίος θα αναπτύξει ομιλία με θέμα «Tα γονιδιώματα των ανθρώπων στην υγεία και στην αρρώστια», την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, στις 12:30 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ (Λεωφ. Κηφισίας 37-39, 15123 Μαρούσι).

Ο Καθηγητής κ. Στυλιανός Αντωναράκης είναι ιατρός και πανεπιστημιακός ερευνητής που ασχολείται με το γονιδίωμα του ανθρώπου και τη σημασία του για τη βιολογική ζωή και της μύριες ασθένειες που προέρχονται από αυτό. Είναι Ομότιμος ενεργός Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία. Υπήρξε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο John Hopkins της Βαλτιμόρης, μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές του στην Αθήνα. Η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στις μονογονικές κληρονομικές ασθένειες, τη διάγνωση, παθοφυσιολογία και θεραπεία τους. Ο κ. Αντωναράκης και το ερευνητικό του εργαστήριο ανακάλυψαν την αιτιολογία πολλών κληρονομικών ασθενειών, όπως η μεσογειακή αναιμία, η αιμορροφιλία και πάνω από 40 άλλες ασθένειες. Ήταν υπεύθυνος για το «διάβασμα» του χρωμοσώματος 21 του γονιδιώματος του ανθρώπου, τόσο στην αρχική του φάση, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του μεγάλου αυτού βιολογικού προγράμματος.

Ανακάλυψε σχεδόν όλα τα γονίδια του χρωμοσώματος 21 και μελέτησε εκτενώς την ποικιλομορφία του γονιδιώματος που προδιαθέτει στις ανθρώπινες αρρώστιες. Μελέτησε εκτενώς την τρισωμία 21 και ανακάλυψε την προέλευση του τρίτου χρωμοσώματος στην παθολογική αυτή κατάσταση. Δημιούργησε την παγκόσμια ημέρα του συνδρόμου Down (21 Μαρτίου), που συμβάλλει στην ενσωμάτωση των συνανθρώπων μας με την κατάσταση αυτή στην κοινωνία και προωθεί την έρευνα. Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα και είναι από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο. Δεκάδες μαθητές του είναι καθηγητές σε ονομαστά πανεπιστήμια. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Allan Award το 2019, που είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση της γενετικής έρευνας στον κόσμο. Ένας μαθητής του, ο Καθηγητής Gregg Semenza, πήρε το βραβείο Νόμπελ το 2019 για ευρήματα που μερικώς έγιναν στο εργαστήριο του Καθηγητή κ. Αντωναράκη. Ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενετικής του Ανθρώπου και του Διεθνούς Οργανισμού για το Γονιδίωμα του Ανθρώπου. Έχει εργαστεί για τη γονιδιωματική ισότητα σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Η παρακολούθηση της επιστημονικής ομιλίας θα γίνει με φυσική παρουσία, αλλά και μέσω Live Streaming στο ακόλουθο link: https://bit.ly/44lovxp. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210 6383906 (Αθηνά Άντζου – Υπεύθυνη Εκδηλώσεων & Συνεδρίων ΙΑΣΩ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες: Νάνσυ Χριστοπούλου, Διευθύντρια MKT, Επικοινωνίας & CSR, Γενική Εμπορική Διεύθυνση Ομίλου ΙΑΣΩ, τηλ.: 210 6383917, E-mail: [email protected]

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα