Να είναι κανείς μεθυσμένος χωρίς να έχει καταναλώσει αλκοόλ - και όμως αυτό ισχύει στην πραγματικότητα. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως σύνδρομο Eigenbrauer και έχει ήδη παίξει αρκετές φορές ρόλο σε δίκες που αφορούν τροχαία ατυχήματα.
Για τους πάσχοντες, το φαινόμενο μπορεί να αποτελέσει βαρύ φορτίο, επειδή συνήθως δεν αναγνωρίζεται αμέσως, γράφει ομάδα γιατρών στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου. Η διάγνωση γίνεται συχνά μόνο μετά από χρόνια.
"Το σύνδρομο Eigenbrauer έχει σημαντικές κοινωνικές, νομικές και ιατρικές συνέπειες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους", γράφει η ομάδα με επικεφαλής τη Rahel Zewude από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Αναφέρουν για μια γυναίκα στον Καναδά, η οποία προσήλθε αρκετές φορές στα επείγοντα περιστατικά λόγω ακραίας ημερήσιας υπνηλίας και συγκεχυμένης ομιλίας.
Κάθε φορά εμφάνιζε σοβαρή δηλητηρίαση από αλκοόλ με αυξημένα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα και αλκοόλ στην αναπνοή της - και κάθε φορά ισχυριζόταν ότι δεν είχε πιει καθόλου αλκοόλ.
Η γυναίκα, παντρεμένη και μητέρα, είχε εξεταστεί από παθολόγους καθώς και ψυχιάτρους που ειδικεύονται στην ιατρική των εξαρτήσεων και δεν ήταν σε θέση να εργαστεί για μία έως δύο εβδομάδες μετά από κάθε επίσκεψη στο νοσοκομείο λόγω του επίμονου λήθαργου και της κόπωσης.
Μόλις στην έβδομη επίσκεψη το σύνδρομο αυτοεξασθένισης ήρθε στο προσκήνιο ως πιθανή διάγνωση για την 50χρονη.
Θεωρείται ότι η αιτία αυτής της σπάνιας νόσου είναι ότι η φυσιολογική εντερική χλωρίδα υπερκαλλιεργείται από μύκητες που παράγουν αλκοόλ από υδατάνθρακες μέσω ζύμωσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει υποψία σύνδεσης με άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή ηπατικά προβλήματα, καθώς και κληρονομική συνιστώσα. Συχνά εμπλεκόμενοι μύκητες είναι ο "Saccharomyces cerevisiae' και ορισμένα είδη Candida, όπως η "C. albicans", ενώ ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν και βακτήρια.
Στην περίπτωση που παρουσιάστηκε, η γυναίκα είχε λάβει αρκετά αντιβιοτικά και έναν αναστολέα αντλίας πρωτονίων για στομαχικά προβλήματα λόγω επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Λίγο καιρό αργότερα, άρχισε να υποφέρει από υπερβολική υπνηλία με ξαφνικό λήθαργο κατά τη διάρκεια της εργασίας ή κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Ακολούθησαν εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Μετά τη διάγνωση, της χορηγήθηκε αντιμυκητιασικό φάρμακο ως θεραπεία και της συστήθηκε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα συμπτώματα υποχώρησαν οριστικά.
Οι γιατροί συνιστούν να διερευνάται έγκαιρα κάθε υποψία συνδρόμου Eigenbrauer, "καθώς οι καθυστερήσεις στη θεραπεία μπορούν να παρατείνουν τις σωματικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες". Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη τυποποιημένη διαγνωστική διαδικασία. Όσον αφορά τη θεραπεία, η ομάδα επισημαίνει ότι - όπως και στην περίπτωση που παρουσιάστηκε - είναι αναμενόμενες οι υποτροπές μετά τη διακοπή των αντιμυκητιασικών φαρμάκων.
Στο Βέλγιο, ένας άνδρας ύποπτος για το σύνδρομο Eigenbrauer αθωώθηκε πρόσφατα από την κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Ένας ιατροδικαστής είχε επιβεβαιώσει ότι το σύνδρομο ήταν πιθανότατα παρόν. Έχουν υπάρξει αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι υγιείς άνθρωποι παράγουν επίσης αλκοόλ - ή ακριβέστερα αιθανόλη - κατά τη διάρκεια της πέψης, αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μη αναγνωρισμένων περιπτώσεων του εν λόγω συνδρόμου.
Μερικές φορές μάλιστα δημιουργείται η υποψία στο οικείο περιβάλλον ότι πρόκειται για κρυφούς αλκοολικούς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’