Μια ηλικιωμένη γυναίκα, που εισήχθη το απόγευμα της Κυριακής στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου, κατέληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας από σηπτικό σοκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου. Η άτυχη γυναίκα καταγόταν από τον Αλμυρό Μαγνησίας και δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής αν συνδέεται με τα 100 και πλέον κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Ριζόμυλο και στο Στεφανοβίκειο του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Αχιλλοπούλειου, που μεταφέρεται από τον τοπικό Τύπο:
- Tριάντα τέσσερις ασθενείς προσήλθαν στο Νοσοκομείο του Βόλου (20 παιδιά και 14 ενήλικες ) με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Από αυτούς νοσηλεύτηκαν 12 παιδιά στη παιδιατρική κλινική και 5 ενήλικες (4 στην Β Παθολογική και 1 στη ΜΕΘ).
- Σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες (2 στη Β Παθολογική και 1 ΜΕΘ).
- Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ είναι λόγω Κρανιοεγκεφαλικής Κάκωσης από πτώση λόγω αισθήματος αδυναμίας εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας
- Επίσης ο ένας ασθενής που νοσηλεύεται στην Β Παθολογική κλινική έχει σαν αιτία εισαγωγής ΑΕΕ – Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Μια ασθενής που εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 18:30 2/6 και απεβίωσε 3/6 4:20 είναι από την περιοχή του Αλμυρού.
- Τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ενώ το 1 που προσήλθε 31/05 σε πιο σοβαρή κατάσταση έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από τις 8:00 σήμερα το πρωί δεν έχει καταγραφεί κάποιο νέο περιστατικό
Πάνω από 100 κρούσματα
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στα δύο χωριά, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από τη μικροβιακή επιβάρυνση του νερού έχουν ξεπεράσει τα 100. Λαμβάνονται δείγματα από τις γεωτρήσεις και από το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της μικροβιακής ρύπανσης του νερού, ενώ στους κατοίκους διανέμεται εμφιαλωμένο νερό και έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για μη χρήση του νερού της ύδρευσης ούτε για προσωπική υγιεινή.
Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία Ριζομύλου και Στεφανοβικείου καθώς και ο Παιδικός Σταθμός Ριζομύλου για προληπτικούς λόγους εν αναμονή των αποτελεσμάτων στα δείγματα νερού.
Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου λόγω των ενδοσχολικών εξετάσεων λειτουργεί, με λήψη μέτρων που έχει προτείνει η Διεύθυνση Υγείας για την ασφάλεια και την υγιεινή της σχολικής κοινότητας.
Χατζηχριστοδούλου: Υδατογενής η έξαρση
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Υγιεινής-Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε πως από τον εργαστηριακό έλεγχο του Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκε πως η έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας είναι υδατογενής. «Έχουμε βρει και παθογόνο (σ.σ. σαλμονέλα), άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό», σημείωσε.
Οι έλεγχοι που γίνονται τη Δευτέρα επιμεντρώνονται σε τρεις γεωτρήσεις που υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή, ώστε να διαπιστωθεί ποια ή ποιες έχουν το πρόβλημα. «Είχε βρέξει πριν μια βδομάδα, να δούμε αν σχετίζεται με αυτό το γεγονός. Επίσης αν σχετίζεται με κάποιες διακοπές που είχαν στην ύδρευση. Αυτό θα το διερευνήσουμε, πώς ακριβώς συνέβη για να μην ξανασυμβεί» είπε.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως οι κάτοικοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό, όχι μόνο για πόση, αλλά ούτε για πλύσιμο σώματος και δοντιών, είπε.
«Υπάρχει κι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, το οποίο δεν έπινε νερό, αλλά μάλλον πλύθηκε. Άρα ούτε εμείς πλενόμαστε και αν χρειαστεί, σε έσχατη περίπτωση το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να βράσει για τρία λεπτά τουλάχιστον 100 βαθμούς. Η σύσταση είναι να μην το χρησιμοποιούμε. Εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να βράσει στους 100 βαθμούς τουλάχιστον για τρία λεπτά, για να αξιοποιηθεί» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, σημείωσε πως οι κάτοικοι πρέπει να προσέξουν, ότι το πλύσιμο δοντιών επιτρέπεται επί του παρόντος, με νερό βρύσης, παρά μόνο με εμφιαλωμένο.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου απέκλεισε το ενδεχόμενο το γεγονός να σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel του περασμένου Σεπτεμβρίου, εξηγώντας πως η σαλμονέλα δεν επιβιώνει στο περιβάλλον για τόσο μεγάλο διάστημα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Έγκριση κυκλοφορίας για 8 νέα φάρμακα - Ποιες παθήσεις αφορούν
Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ογκολογία
Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το οδοντικό νήμα