Ο οργανισμός μας παράγει μελατονίνη όταν πλησιάζει η ώρα για ύπνο. Μπορούμε όμως να τη λάβουμε και σε μορφή συμπληρώματος, για να μας βοηθήσει να πέσουμε για ύπνο πιο εύκολα. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να βρούμε μελατονίνη και σε φυσική μορφή, σε ορισμένα τρόφιμα. Ποια είναι αυτά;

Βύσσινα

Ο χυμός βύσσινο είναι ένα από τα πιο γνωστά βοηθήματα ύπνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα και ενισχύει τον ύπνο. Λάβετε υπόψη ότι ο χυμός είναι πλούσιος σε ζάχαρη. Το να τον πίνετε κάθε βράδυ μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων σας. Το να τρώτε βύσσινα αντί να πίνετε το χυμό τους είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος για να πάρετε μελατονίνη.

Γκότζι μπέρι

Τα γκότζι μπέρι παράγονται από ένα φυτό που προέρχεται από την Κίνα και έχουν διαφημιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια για την αντιγηραντική τους δράση. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη και μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο.

Αυγά

Από ζωικά προϊόντα, τα αυγά είναι από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης. Είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά, προσφέροντας ποιοτική πρωτεΐνη και βιταμίνη D, μεταξύ άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών.

Γάλα

Το ζεστό γάλα είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για την αϋπνία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε μελατονίνη. Θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή αν ο οργανισμός σας δεν έχει πρόβλημα με τα γαλακτοκομικά.

Ψάρι

Τα ψάρια είναι καλύτερη πηγή μελατονίνης από άλλα κρέατα. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, τα οποία παρέχουν επίσης πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα.

Ξηροί καρποί

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν καλή ποσότητα μελατονίνης. Τα φιστίκια και τα αμύγδαλα είναι αυτοί με την υψηλότερη. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης εξαιρετική πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, πολύτιμων λιπαρών και μετάλλων.

Γιατί χρειάζεστε μελατονίνη

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας με αμέτρητους τρόπους. Πέρα από την προφανή έλλειψη ενέργειας που επηρεάζει την καθημερινή σας λειτουργικότητα, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούνται από αυτή την έλλειψη ενέργειας επηρεάζουν σώμα και μυαλό από κάθε πιθανή άποψη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσουμε τις συνήθειες του ύπνου μας – και αν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που μας εμποδίζει να κοιμόμαστε ικανοποιητικά, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Η αυξημένη πρόσληψη μελατονίνης από μόνη της δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που προσπαθούμε να φτιάξουμε μια σταθερή και καλή ρουτίνα ύπνου.

Τέλος, σε άτομα πιο προχωρημένης ηλικίας, υπάρχουν λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι η πρόσληψη μελατονίνης μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική λειτουργία, ακόμα και να προστατεύσει από εκφυλιστικές νόσους που σχετίζονται με την ηλικία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα