Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η ασθενής βίωσε σημαντική ανακούφιση από εξουθενωτική  long COVID μετά τη χρήση MDMA και ψιλοκυβίνης - της δραστικής ένωσης στα μαγικά μανιτάρια. Σύμφωνα με το Clinical Case Reports, η γυναίκα παρουσίαζε έντονο άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, πόνο στις αρθρώσεις, γνωστικά προβλήματα, πονοκεφάλους και πτώση της λίμπιντο για μήνες μετά τη νόσηση από COVID-19 στις αρχές του 2022. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίστηκαν παρά το οτι ήταν πλήρως εμβολιασμένη.

Οι παραδοσιακές θεραπείες όπως τα φάρμακα, η θεραπεία και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παρείχαν ελάχιστη έως καθόλου μόνιμη βελτίωση. Έτσι, σε μια τολμηρή κίνηση, η γυναίκα άρχισε να πειραματίζεται με μικρές δόσεις MDMA και  ψιλοκυβίνη υπό την καθοδήγηση ενός θεραπευτή. Μετά τις πρώτες λίγες δόσεις, ανέφερε βελτίωση έως και 80% στα μακροχρόνια συμπτώματα κόπωσης, πόνου και «ομίχλης του εγκεφάλου» της COVID.

Οι χρόνιοι πονοκέφαλοί της έγιναν πολύ πιο σύντομοι και λιγότερο συχνοί. Μπόρεσε επίσης να επιστρέψει στη δουλειά και να συνεχίσει τις διδακτορικές της σπουδές. Ακόμη και όταν τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν προσωρινά, ένας άλλος γύρος θεραπείας με ψιλοκυβίνη παρείχε πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Αν και απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα, το περισταιτικό δίνει μια ελπίδα ότι η  θεραπεία με ψυχεδελικά θα μπορούσε να βοηθήσει όσους υποφέρουν από long COVID.

Οι ερευνητές δήώσαν ότι η 41χρονη γυναίκα ήταν απολύτως υγιής πριν προσβληθεί από  COVID τον Φεβρουάριο του 2022. Παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένη, παρουσίασε τα κλασικά συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και απώλεια γεύσης και όσφρησης. Ενώ η ίδια η λοίμωξη εξαφανίστηκε μέσα σε ένα μήνα, η ασθενής είχε ακόμα συμπτώματα long COVID.

Για τους επόμενους τρεις μήνες, η γυναίκα παρουσίασε κόπωση, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, πόνο στις αρθρώσεις σε όλο της το σώμα, «ομίχλη του εγκεφάλου», πονοκεφάλους και έντονη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Βασικές ιατρικές εξετάσεις όπως η εξέταση αίματος και οι ακτινογραφίες δεν έδειξαν ανωμαλίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα εξουθενωτικά συμπτώματά της.

Δοκίμασε θεραπείες όπως σταδιακά αυξανόμενη δραστηριότητα, παυσίπονα, μασάζ, νηστεία, διαλογισμό και άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Μερικές παρείχαν πολύ ήπια, προσωρινή ανακούφιση, αλλά τίποτα δεν έσπασε τον κύκλο των  μακροχρόνιων συμπτωμάτων COVID.

Σε εκείνο το σημείο, η γυναίκα, αποφάσισε να δοκιμάσει μια αντισυμβατική προσέγγιση - τα ψυχεδελικά. Υπό τη συμβουλή ενός θεραπευτή, ξεκίνησε ένα προσεκτικά δοσολογημένο σχήμα MDMA και ψιλοκυβίνης ξεκινώντας τον Μάιο του 2022.

Λίγες μέρες μετά τις πρώτες της δόσεις, η κατάσταση της γυναίκας πήρε απίστευτη τροπή. Ανέφερε μια δραστική βελτίωση στα περισσότερα από τα μακροχρόνια συμπτώματά της. Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι της μειώθηκαν σε συχνότητα από πέντε την εβδομάδα σε μόλις έναν, ενώ η ένταση και η διάρκειά τους μειώθηκαν επίσης σημαντικά. Ακόμη και όταν τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν τελικά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης γρίπης, μια άλλη δόση μανιταριού παρείχε πλήρη ανακούφιση, επιτρέποντάς της να επιστρέψει πλήρως στη δουλειά και το διδακτορικό της πρόγραμμα μέχρι εκείνο το φθινόπωρο.

Αν και η γυναίκα είχε ναυτία και έμετο περίπου 40 λεπτά μετά τη λήψη των μανιταριών, λέει ότι η βαθμολογία πόνου της έπεσε στο «0 στα 10» περίπου μία ώρα αργότερα.

«Η ασθενής μπόρεσε να επιστρέψει στην εργασία της και η γνωστική της λειτουργία βελτιώθηκε, επιτρέποντάς της να συνεχίσει τις διδακτορικές της σπουδές. Η αϋπνία της ασθενούς βελτιώθηκε επίσης και μπόρεσε να σταματήσει να παίρνει αντιισταμινικά».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους