Μια ονείρωξη, αλλιώς γνωστή και ως υγρό όνειρο, είναι ένας ακούσιος οργασμός ενώ κοιμάστε. Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει εκσπερμάτιση, αλλά στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει κολπική λίπανση, οργασμό ή και τα δύο. Οι ονειρώξεις συνήθως συνοδεύονται από έντονα σεξουαλικά όνειρα και χαρακτηρίζονται από ακούσια διέγερση των σεξουαλικών σας οργάνων.

Όταν ένα άτομο βιώνει σεξουαλική διέγερση κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα του ανταποκρίνεται αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οργασμό και εκσπερμάτιση.

Πότε συμβαίνει αυτό πιο συχνά;

Με την εφηβεία έρχεται μια σειρά από ορμονικές αλλαγές που εν μέρει είναι υπεύθυνες για την πυροδότηση αυτών των ονείρων. Παρ’ όλα αυτά, μία ονείρωξη μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το φαινόμενο είναι πολύ πιο συχνό στους άνδρες νεαρής ηλικίας, αλλά η συχνότητά τους εξαρτάται από το άτομο. Υπάρχουν άτομα που θα τα βιώνουν σχεδόν τακτικά, όπως και άτομα που μπορεί να μην τα βιώσουν ποτέ. Όσο το άτομο μεγαλώνει και συμμετέχει πιο συχνά σε σεξουαλικές δραστηριότητες, οι ονειρώξεις τείνουν να μειώνονται.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας ονείρωξης;

Οι ονειρώξεις είναι νευρολογικό φαινόμενο που περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση πολλών τμημάτων του εγκεφάλου. Η διαδικασία ξεκινά στον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που απελευθερώνει ορμόνες και διαχειρίζεται βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, όπου εμφανίζονται τα όνειρα, ο υποθάλαμός σας αυξάνει την παραγωγή ορμονών του φύλου. Αυτή η αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική διέγερση, ακόμη και στον ύπνο.

Ο μετωπιαίος φλοιός, ένα άλλο κρίσιμο μέρος του εγκεφάλου, παίζει επίσης ρόλο. Γνωστός ως το κέντρο εντολών για τη λήψη αποφάσεων και την κοινωνική συμπεριφορά, ο μετωπιαίος φλοιός βιώνει μειωμένη δραστηριότητα κατά τον ύπνο, επιτρέποντας λιγότερη λογοκρισία στον εαυτό μας, που μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα για τα όνειρα που βλέπουμε – όπως και ότι υπάρχει μια πιθανότητα να είναι σεξουαλικά.

Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που είναι υπεύθυνος για το αίσθημα ευχαρίστησης, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Καθώς ένα όνειρο γίνεται πιο ζωντανό και αισθησιακό, τα επίπεδα ντοπαμίνης σας αυξάνονται, οδηγώντας σε αυξημένα συναισθήματα ευχαρίστησης και, αναπόφευκτα, σε σωματική απόκριση.

Τι σημαίνει αν κάποιος έχει συχνά ονειρώξεις;

Σίγουρα δεν είναι πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια επιβεβαίωση ότι το σεξουαλικό σας σύστημα είναι υγιές και λειτουργικό. Παρ’ όλα αυτά, αν το ζήτημα συμβαίνει τόσο συχνά που σας προκαλεί αμηχανία ή επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας, μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από τον γιατρό σας.

Τα σεξουαλικά όνειρα προκαλούν πάντα οργασμό;

Όχι. Μπορείτε να δείτε ένα σεξουαλικό όνειρο χωρίς να έχετε οργασμό, όπως μπορεί να συμβεί και ονείρωξη χωρίς το περιεχόμενο του ονείρου να είναι απαραίτητα σεξουαλικό.  Η ονείρωξη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι σωματικοί: Επίπεδα ορμονών, η σεξουαλική σας φυσιολογία, όπως και το πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία σας εκσπερμάτιση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου