Σε επιτήρηση βρίσκεται η παραλλαγή του κορωνοϊού ΒΑ.2.86, γνωστή και ως Pirola, εξαιτίας των πρόσθετων μεταλλάξεων που έχουν συντελεστεί στην πρωτεΐνη ακίδα.

Η Pirola εμφανίστηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάνοντας ένα σύντομο πέρασμα, το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επισημαίνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη - με αυξητικές τάσεις - στελέχη της ΒΑ.2.86, με πρόσθετες μεταλλάξεις πρωτεΐνης ακίδας R346T και F456L.

Τα στελέχη αυτά έχουν ταξινομηθεί ως παραλλαγές υπό παρακολούθηση, λόγω της πιθανής επίδρασης στην ανοσολογική διαφυγή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η χαμηλή μετάδοση του κορωνοϊού και τα υψηλά επίπεδα υβριδικής ανοσίας (μόλυνση και εμβολιασμός) του ευρωπαϊκού πληθυσμού φαίνεται πως παρέχει προστασία έναντι της σοβαρής ασθένειας.

Εκτιμάται πως οι παραλλαγές BA.2.86 (+ R346T + F456L) είναι απίθανο να συσχετιστούν με οποιαδήποτε αύξηση στη σοβαρότητα της λοίμωξης, σε σύγκριση με τα στελέχη της ΒΑ.2.86 που κυκλοφορούσαν προηγουμένως, ενώ δεν αναμένεται μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσησης.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενες παθήσεις και άτομα που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό θα μπορούσαν να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα σε περίπτωση μόλυνσης.

Ο εμβολιασμός συνεχίζει να παρέχει προστασία από τη σοβαρή νόσηση, η οποία, όμως, μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Με αυτά τα δεδομένα, ο εμβολιασμός ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας παραμένει σημαντικός.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους