Σε νέα έρευνα, επιστήμονες του Yale και ακόμα 11 άλλων οργανισμών δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ εμβολιασμού εγκύων για COVID-19 και θνησιγένειας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Dr. Anna Denoble, συνέκριναν 276 θνησιγένειες με 822 γεννήσεις ζώντων νεογνών για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο 2021. Tα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο Obstetrics & Gynecology, δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ εγκύων που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 και θνησιγένειας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν εκατοντάδες αρχεία της Vaccine Safety Datalink [VSD], του CDC, συγκρίνοντας εμβολιασμούς κατά της COVID-19 στην εγκυμοσύνη, μεταξύ όσων γέννησαν νεκρά παιδιά (θνησιγένεια) και όσων γέννησαν ζώντα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 38,4% των ασθενών με αποτέλεσμα θνησιγένειας είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19 στην εγκυμοσύνη έναντι 39,3% όσων γέννησαν ζώντα παιδιά. Επίσης δεν προέκυψε σχέση ανα κατασκευαστή εμβολίων ή αριθμό δόσεων στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η παρούσα έρευνα έχει αρκετά ισχυρά στοιχεία  και πλεονεκτήματα έναντι άλλων για το ίδιο θέμα. Τα περιστατικά θνησιγένειας επισκοπήθηκαν κλινικά από γυναικολόγους ερευνητές. Επίσης περιελήφθη μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών θνησιγένειας και η χρήση της VSD έδωσε ολοκληρωμένα στοιχεία για τον εμβολιασμό.

 

Πηγές:
Obstetrics & Gynecology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους