Ενώ οι φουσκάλες μπορεί να έχουν πολλές αιτίες, ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η τριβή, η δύναμη δηλαδή δύο επιφανειών που τρίβονται μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιφάνειες είναι τα παπούτσια και το δέρμα σας. Η επαναλαμβανόμενη τριβή του περπατήματος αναγκάζει το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας να αποδυναμωθεί και να αρχίσει να διαχωρίζεται από τα στρώματα κάτω από αυτό.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι, όπως αυτές που προκαλούνται από ελαφρά εγκαύματα, φουσκάλες αίματος από τσιμπήματα ή τραύματα στο δέρμα σας και από ιατρικές παθήσεις. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε συγκεκριμένα για φουσκάλες που προκαλούνται από τα παπούτσια στα δάχτυλα των ποδιών και στα πόδια σας. Και επειδή ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσετε είναι να τις αποφύγετε εξαρχής, αυτοί είναι μερικοί τρόποι να το πετύχετε.

Φορέστε παπούτσια που ταιριάζουν

Το να φοράτε παπούτσια που είναι πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά μπορεί να προκαλέσει επιπλέον τριβή, πράγμα που σημαίνει και επιπλέον πιθανότητα εμφάνισης φουσκάλων. Κάθε παπούτσι που δεν εφαρμόζει καλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Επιλέξτε τα σωστά παπούτσια για τις δραστηριότητες που κάνετε

Διαφορετικοί τύποι παπουτσιών κατασκευάζονται για διαφορετικές δραστηριότητες και το να φοράτε τα λάθος παπούτσια μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για τραυματισμό – όπως και φουσκάλες. Αν συμμετέχετε σε μια δραστηριότητα που το απαιτεί (όπως πυγμαχία, ποδηλασία, πεζοπορία και τρέξιμο), η χρήση των ειδικών παπουτσιών βοηθά να κρατάτε τα πόδια σας ασφαλή.

Πείτε όχι στα σανδάλια

Ναι, πολλά παπούτσια φαίνονται άνετα και δροσερά για το καλοκαίρι, και μπορεί να είναι εντάξει αν δεν χρειάζεται να τα φορέσετε για πολλή ώρα. Όταν όμως έχετε αρκετό περπάτημα μπροστά σας, είναι απαραίτητο να φοράτε παπούτσια με καλή στήριξη.

Μη φοράτε καινούρια παπούτσια συνεχώς

Το ότι ένα παπούτσι πρέπει να “σπάσει” για να ταιριάξει στο πόδι μας δεν ισχύει μόνο για τις μπότες. Ισχύει για όλα τα καινούρια παπούτσια που αγοράζουμε, συνεπώς προτού αρχίσετε να τα φοράτε συχνά, για λίγο καιρό φορέστε τα για λίγη μόνο ώρα μέσα στο σπίτι, μέχρι να πάρουν σχετικά το σχήμα του ποδιού σας και να είναι άνετα.

Κρατήστε τα πόδια σας στεγνά

Αν έχετε πόδια που ιδρώνουν εύκολα, θα είστε πιο επιρρεπείς σε φουσκάλες. Μια καλή ιδέα είναι να εφαρμόσετε ένα ξηραντικό στα πόδια σας πριν γυμναστείτε, αθληθείτε ή κάνετε οτιδήποτε άλλο που μπορεί να σας κάνει να ιδρώσετε, όπως η πούδρα.

Φορέστε τις σωστές κάλτσες

Το να φοράτε κάλτσες βοηθά να κρατάτε τα πόδια σας στεγνά και μειώνει την τριβή, η οποία εμποδίζει το σχηματισμό φουσκάλων. Φορέστε κάλτσες που αναπνέουν και απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα σας. Κρατήστε ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες στην τσάντα ή στο αυτοκίνητό σας, σε περίπτωση που ιδρώσετε και χρειαστεί να αλλάξετε.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες στα πόδια

Οι φουσκάλες συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε μία-δύο εβδομάδες. Μερικές συμβουλές για να τις φροντίσετε και να μην επιδεινώσετε το πρόβλημα είναι οι εξής:

*Εφόσον η φουσκάλα δεν πονά, δεν χρειάζεται να τη σκάσετε

*Αν πονάει, ανοίξτε την φουσκάλα πολύ προσεκτικά με μια αποστειρωμένη βελόνα, από το άκρο

*Κρατήστε την περιοχή καθαρή για να αποφύγετε μολύνσεις, με ιώδιο ή μια αντιβιοτική αλοιφή

*Αν το υγρό της φουσκάλας δεν είναι διαυγές, αυτό είναι σημάδι μόλυνσης, που σημαίνει ότι πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί με την περιποίηση της φουσκάλας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σαρκοφαγική δίαιτα: Έχει οφέλη;
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου