Σε συνεργασία με δύο από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, Chiesi Group και Synlab Italia, το EIT Health, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα InnoStars Connect.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στη συγκέντρωση νεοφυών επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες που θα αποσκοπήσει στην ανάπτυξη και την εφαρμογής καινοτομιών, που αλλάζουν τη ζωή.

Μέσω της πρωτοβουλίας, θα επιλεχθούν 10 οργανισμοί που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο καινοτομίας υγείας, χρηματοδότηση και επαγγελματική καθοδήγηση από ηγέτες της φαρμακοβιομηχανίας, για την πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, πάνω στις πιεστικές προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι τρεις κορυφαίες ομάδες θα διαγωνιστούν κατά τον Μεγάλο Τελικό του EIT Health InnoStars με στόχο να κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 30ή Ιουνίου.

Τι κερδίζουν οι καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις;

«Το InnoStars Connect ενσωματώνει εξαιρετικά, το γνωστό ρητό που υποστηρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να καινοτομήσει μόνος του. Μέσω αυτού του νέου προγράμματος, ανοίγουμε πόρτες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Ελλάδας, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους, γνώσεις και το σημαντικότερο, συνδέσεις εντός του δικτύου μας για να αναπτύξουν πολλά υποσχόμενες λύσεις που θα απαντήσουν στις πιεστικές προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η Sarah Haddadin, επικεφαλής καινοτομίας RIS του EIT Health InnoStars και διαχειρίστρια του προγράμματος. «Αξιοποιώντας τη συλλογική εξειδίκευση κορυφαίων επαγγελματιών και ιδρυμάτων, το InnoStars Connect δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα—είναι μια μετασχηματιστική πλατφόρμα σχεδιασμένη να προωθεί την καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη σε νέα ύψη και να προάγει ένα συνεργατικό οικοσύστημα που θα έχει διαρκή αντίκτυπο.»

Πρώτη Πρόκληση – Chiesi Group

Η Chiesi Group είναι ένας παγκόσμιος βιοφαρμακευτικός ερευνητικός όμιλος, που λειτουργεί με γνώμονα την επιθυμία να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Η εταιρεία, μαζί με το EIT Health InnoStars, αναζητά πρωτοποριακές λύσεις στους τομείς των προϊόντων και υπηρεσιών, που προωθούν την αναπνοή, από νεογέννητους έως ενήλικες πληθυσμούς (AIR), τη θεραπεία ασθενών με σπάνιες και υπερσπάνιες ασθένειες (RARE) και προϊόντα και υπηρεσίες, που υποστηρίζουν την ειδική φροντίδα που παρέχεται από επαγγελματίες υγείας και αυτοφροντίδα που απευθύνεται στον καταναλωτή (CARE) που σχετίζονται με:

α) Καινοτόμες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις/Λύσεις

  • βιοδείκτες (συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών για πρώιμη διάγνωση και παρακολούθηση)
  • ιατρικά εργαλεία και λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν το ταξίδι του ασθενούς και την θεραπευτική συμμόρφωση
  • καινοτόμες λύσεις και προηγμένες συσκευές για την ενίσχυση της εισπνεόμενης χορήγησης φαρμάκων, καθώς και τη χορήγηση σύνθετων μακρομορίων και για CGT (κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες)
  • προηγμένες βιοτεχνολογικές λύσεις για την παραγωγή και χορήγηση πιο βιώσιμων θεραπευτικών μέσων καθώς και για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών


β) Καινοτόμες Ψηφιακές Λύσεις Υγείας

  • για την ενίσχυση της φροντίδας και της εμπειρίας του ασθενούς
  • για τη βελτίωση των κλινικών δοκιμών (από την αναγνώριση των ασθενών έως τη διαχείριση και την τελική παρακολούθηση)
  • για την ανάπτυξη συντονισμένης συλλογής, ανάλυσης και χρήσης δεδομένων Real World
  • για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της θεραπείας και της αποκατάστασης

«Είμαστε ενθουσιασμένοι να ανακαλύψουμε κρυμμένα διαμάντια μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων, ΜΜΕ, νοσοκομείων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων στην Ιταλία και πέρα από αυτήν. Πιστεύουμε ότι οι πρωτοποριακές λύσεις υπάρχουν εκεί έξω, περιμένοντας να ανακαλυφθούν και να αναπτυχθούν. Μέσω της σύνδεσης με τις νεοφυείς επιχειρήσεις που εξασφαλίζει το InnoStars Connect, αλλά και τη τεχνογνωσία που διαθέτει, οραματιζόμαστε πρωτοποριακές λύσεις που αντιμετωπίζουν τις εξελισσόμενες ανάγκες των ασθενών και των συστημάτων υγείας, προωθώντας ένα υγιέστερο μέλλον για όλους», δήλωσε ο
Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τη σύνδεση της υγείας του πλανήτη με την ανθρώπινη υγεία, προωθώντας ένα πιο υγιές μέλλον για όλους», δήλωσε ο Fabrizio Conicella, Head of Center of Open Innovation & Competence, Chiesi Group.

Δεύτερη Πρόκληση – Synlab Italy

Η Synlab Italy είναι η κορυφαία διαγνωστική εταιρεία της Ευρώπης με μια νέα «ολοκληρωμένη» προσέγγιση στην ιατρική καινοτομία, την πρόληψη και την υγειονομική περίθαλψη στην Ιταλία - μια προσέγγιση που σχετίζεται με τα πρότυπα ποιότητας αριστείας στην Ευρώπη. Μαζί με το EIT Health InnoStars, αναζητούν Προηγμένους Διαγνωστικούς Βιοδείκτες και Τεχνολογίες:

  • Ανάπτυξη υπερσύγχρονων διαγνωστικών βιοδεικτών και τεχνολογιών για την ενίσχυση των υπηρεσιών της Synlab Italia, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης της μεθοδολογίας δοκιμών.

«Βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες για καινοτόμους διαγνωστικούς βιοδείκτες και τεχνολογίες να φέρουν επανάσταση στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Μέσω του InnoStars Connect, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με καινοτόμους σε όλη την Ευρώπη για να βρούμε δημιουργικές λύσεις, που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες μας και θα βελτιώσουν την πορεία των ασθενών. Με τη συνεργασία μαζί μας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε νέους τρόπους για την παροχή υπερσύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων που θα διαμορφώσουν το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης για εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο MAURIZIO FERRARI - CMO Chief Medical Officer SYNLAB Italy.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση και πώς;

Νεοφυείς επιχειρήσεις, ΜΜΕ, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη (από τις συνεργαζόμενες χώρες) με καινοτόμες λύσεις σχετικές με τις παραπάνω προκλήσεις ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα InnoStars Connect. Οι επιλέξιμοι αιτούντες θα πρέπει να διαθέτουν λύση σε επίπεδο μεταξύ TRL 5 (τεχνολογία επαληθευμένη σε σχετικό περιβάλλον) και TRL 7 (επίδειξη πρωτοτύπου συστήματος σε λειτουργικό περιβάλλον) και να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο ανοιχτής καινοτομίας.

Οι μεμονωμένοι οργανισμοί που δεν είναι επί του παρόντος εταίροι του EIT Health πρέπει να γίνουν εταίροι του EIT Health InnoStars. Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα εκτεταμένο δίκτυο και πόρους, προσφέροντας συνεργασίες με κορυφαίους καινοτόμους στην υγειονομική περίθαλψη, που αλλάζουν τα δεδομένα.

Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί μπορούν να μάθουν περισσότερα και να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση InnoStars Connect | EIT Health

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ