Βουλευτές των κομμάτων CDU, FDP, SPD και Linke ένωσαν τις δυνάμεις τους σε κοινοβουλευτική ομάδα για να επικεντρωθούν περισσότερο στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής στο μέλλον.

"Όλοι οι βουλευτές που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους εδώ γνωρίζουν την κεντρική σημασία της κοινής δέσμευσης για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής", εξήγησε ο Georg Kippels (CDU), ο οποίος εξελέγη εκπρόσωπος της συμβουλευτικής επιτροπής.

Περίπου το 70% των λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά συμβαίνουν σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. "Η μικροβιακή αντοχή (AMR) επηρεάζει τις εγχειρήσεις, τις μεταμοσχεύσεις, την εντατική θεραπεία και την υγεία των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς, όπου μια απλή λοίμωξη μπορεί να αποβεί μοιραία", υπογράμμισε ο Kippels.

Ο Timo Jäger, εκπρόσωπος του Γερμανικού Δικτύου κατά της μικροβιακής αντοχής (DNAMR) και διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας Λοιμώξεων (DZIF), χαιρέτισε την πρωτοβουλία σε τελετή στη γερμανική Βουλή. Τόνισε την ανάγκη να ενημερωθούν οι βουλευτές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών.

"Η Γερμανία έχει πράγματι μια στρατηγική κατά της αντοχής στα αντιβιοτικά και ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης (DART 2030). Ωστόσο, το σχέδιο δράσης δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου με την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και αντιμικροβιακών παραγόντων με συνοδευτικούς κανονισμούς που διευκολύνουν την κυκλοφορία τους στην αγορά και έτσι τα καθιστούν προσιτά στους ασθενείς", λέει ο Jäger.

Ωστόσο, η συνεχής προμήθεια νέων αντιβιοτικών είναι απαραίτητη.

"Αυτό από μόνο του αποτελεί έναν λόγο παραπάνω για να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής αποτελούν πλέον συγκεκριμένες επαφές για τη συζήτηση των κατάλληλων μέτρων και την πρότασή τους με την πολιτική υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης", δήλωσε ο Jäger.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα