Η ευαισθησία του δέρματος στο φως του ήλιου δεν είναι σπάνιο πρόβλημα. Χρειάζεται περισσότερη προσοχή και να είμαστε τακτικοί με τη χρήση αντηλιακού αλλά και με την ενυδάτωσή μας. Τι συμβαίνει όμως αν η φωτοευαισθησία είναι αποτέλεσμα κάποιου φαρμάκου που παίρνουμε; Η φωτοευαισθησία συμβαίνει όταν μια ουσία κάνει το δέρμα σας ευαίσθητο στο ηλιακό φως. Το φάρμακο συνδυάζεται με την υπεριώδη ακτινοβλία του ήλιου (τόσο UVA όσο και UVB) και δημιουργεί τοξικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις που βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος σας.

Φάρμακα που έχουν ως πιθανή παρενέργεια την ευαισθησία στον ήλιο συνταγογραφούνται για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, της αρθρίτιδας, της κατάθλιψης, του διαβήτη και της υπέρτασης.

Υπάρχουν δύο τύποι φωτοευαισθησίας

Φωτοτοξικότητα: Μια επίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα που εμφανίζεται μόνο στο δέρμα που έχει εκτεθεί στον ήλιο. Μπορεί να εμφανιστεί ώρες αργότερα και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ευαισθησίας.

Φωτοαλλεργία: Μια αλλεργική αντίδραση που μπορεί να επηρεάσει περιοχές του δέρματος που δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Μπορεί να εμφανιστεί ερυθρότητα, απολέπιση του δέρματος, φαγούρα, φουσκάλες ή κηλίδες που μοιάζουν με κνίδωση. Τα σημάδια συνήθως αναπτύσσονται 24-72 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να παραμείνουν ακόμη και αφού σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για την πιθανότητα ευαισθησίας στον ήλιο όταν σάς συνταγογραφεί το φάρμακο, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιοι ασθενείς θα εμφανίσουν αυτή την παρενέργεια. Η φωτοευαισθησία που προκαλείται από φάρμακα επηρεάζει όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, αν και τα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται πιο ήπια σε άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα.

Να πάρω τηλέφωνο τον γιατρό μου;

Δώστε προσοχή στο σώμα σας αν κάτι δεν φαίνεται σωστά στο δέρμα σας. Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες ή ανησυχίες, ρωτήστε τον γιατρό που σας συνταγογράφησε το φάρμακο. Είναι πιο πιθανό να ξέρει πώς να χειριστεί την παρενέργεια και θα σας πει αν και πόσο επειγόντως μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Η αντίδρασή σας στον ήλιο θα μπορούσε να είναι περισσότερο από εξάνθημα και θα μπορούσατε να αρχίσετε να αισθάνεστε πραγματικά άρρωστοι. Αν εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (πυρετός με ρίγη, ναυτία, πονοκέφαλος και αδυναμία) ή αν το δέρμα σας εμφανίζει φουσκάλες, επισκεφθείτε το γιατρό σας άμεσα.

Προστατεύστε το δέρμα σας

Το να αποφεύγετε τον ήλιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Αν πρέπει να περάσετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθήστε να μείνετε κάτω από σκιά είτε από δέντρα, και προσπαθήστε να αποφύγετε τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., μιας και τότε η ακτινοβολία του ήλιου είναι πιο δυνατή.

Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν ακόμη και να φτάσουν στο δέρμα σας μέσω των παραθύρων του σπιτιού, του χώρου εργασίας ή του αυτοκινήτου σας. Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση αντηλιακού SPF 30+ που είναι ευρέως φάσματος (προστατεύει από το φως UVA και UVB), ανθεκτικό στο νερό και περιέχει τουλάχιστον 8% οξείδιο ψευδαργύρου. Επίσης, μην ξεχάσετε τα χείλη σας. Για να καλύψετε ολόκληρο το σώμα σας, οι ενήλικες θα πρέπει να εφαρμόζουν 2-4 κουταλιές της σούπας αντηλιακό 15 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και κάθε 2 ώρες μετά – και ακόμα πιο συχνά αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε υπερβολικά.

Φορέστε καπέλο, γυαλιά και ρούχα που είναι φαρδιά και αναπνέουν, σε φωτεινά χρώματα για να αντανακλούν το φως του ήλιου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους