Νέα έρευνα έριξε φως στην επίδραση διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνη στο εντερικό μικροβίωμα και τη γενική υγεία.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ASM Microbe, εξετάζει πώς υπερβάλλουσα άπεπτη πρωτείνη στο παχύ έντερο μπορεί να ζυμωθεί για να παράγει ωφέλιμους μεταβολίτες, όπως λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου. ή να οδηγήσει στην παραγωγή βλαβερών μεταβολιτών όπως αμμωνία και σουλφίδια που συνδέονται με πεπτικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι αλλαγή σε διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη οδηγούσε σε σημαντική απώλεια βάρους, μειωμένο σωματικό  λίπος και προκαλούσε άμεσες αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα.

Η μελέτη συνέκρινε επίσης διατροφές με πρωτεΐνη για να εξετάσει την επίδραση αμινοξέων στη σύνθεση και δραστηριότητα του εντερικού μικροβιώματος. Ποντικοί που κατανάλωναν πρωτεΐνη με αρωματικά αμινοξέα είχαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μυικής μάζας σε σύγκριση με όσους έτρωγαν συνήθη πρωτεΐνη και πρωτεΐνη πλούσια σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου.

Ο Adejumo, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν βάση για την κατανόηση του πώς διατροφή με πρωτεΐνη επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα.

Για 4 εβδομάδες ερευνητές πραγματοποίησαν πείραμα σε 16 ποντικούς.

Οι ποντικοί αρχικά έλαβαν τη συνήθη τροφή για 2 εβδομάδες και στη συνέχεια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη είτε με  αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου, είτε με αρωματικά αμινοξέα για 2 εβδομάδεςf

Η σύγκριση της μικροβιακής σύνθεσης σε 4 ομάδες πρωτείνης αποκάλυψε σημαντικά  διαφορετική πληθώρα και σύνθεση μικροβιακής ταξινομικής βαθμίδας μετά τον εμπλουτισμό πρωτεΐνης.

Με τεχνικές μηχανικής μάθησης οι ερευνητές προέβλεψαν διατροφή με πρωτεΐνη με βάση ταξινομική βαθμίδα εντερικού μικροβιώματος με 97% ακρίβεια, που στηρίζει τη σχέση μεταξύ διατροφής και αλλαγών στο μικροβίωμα.Using

Γενικά τα είδη εντερικών βακτηρίων ανταποκρίνονταν διαφορετικά σε διατροφικές αλλαγές από διατροφή με υδατάνθρακες σε διατροφή με πρωτεΐνη και με διαφορετικές ομάδες αμινοξέων.

Οι πιο ουσιαστικές αλλαγές συνέβησαν στην ομάδα των ποντικών με  αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου.

Αν και είναι νωρίς να καταλέξουμε ότι διατροφή με πρωτεΐνη προκάλεσε τις παραπάνω αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και στα εντερικά βακτήρια, το σταθερό μοτίβο αλλαγών υποδεικνύει σθεναρά μια σχέση μεταξύ διατροφής με πρωτεΐνη και εντερικού μικροβιώματος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε  από τα Adejumo at Marcell lab και University of Illinois

 

Πηγές:
ASM Microbe,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα