Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στα παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική είναι σημαντικά πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης από τη Γενεύη, η κατάσταση αυτή έχει φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο. Παρά τις σοβαρές συνέπειες, υπάρχουν μόνο περιορισμένες πληροφορίες για το πρόβλημα αυτό στα παιδιά, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης.

Σε δύο μελέτες ανασκόπησης, οι οποίες δημοσιεύονται αμφότερες στο περιοδικό "eClinicalMedicine", οι ερευνητές εξέτασαν, ως εκ τούτου, την εξάπλωση ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών σε παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική.

Επικεντρώθηκαν στα λεγόμενα εντεροβακτήρια. Αυτή η ομάδα βακτηρίων είναι υπεύθυνη για τις πιο σοβαρές λοιμώξεις στα νεογέννητα στην περιοχή αυτή.

Για την πρώτη από τις δύο μελέτες, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 30.000 δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων. Διαπίστωσαν ότι το 41% όλων των βακτηρίων E. coli που βρέθηκαν στο αίμα ήταν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως. Το ποσοστό για τα βακτήρια Klebsiella έφθανε το 85%.

Στη δεύτερη μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 9.000 παιδιά, οι ερευνητές έδειξαν ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των παιδιών φέρουν εντεροβακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται όταν τα άλλα έχουν ήδη αποτύχει.

Οι δύο μελέτες αποκάλυψαν μια ανησυχητική κατάσταση, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Ειδικά επειδή οι αριθμοί είναι υψηλότεροι από ό,τι σε προηγούμενες μελέτες.

Το αποτέλεσμα αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Πηγές:
eClinicalMedicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους