Δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τον ύπνο. Οι γυναίκες τείνουν να κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο από τους άνδρες, αλλά έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν. Υπάρχουν και φυσιολογικοί λόγοι για αυτό.

Οι γυναίκες είναι στην πραγματικότητα κοιμούνται καλύτερα από τους άνδρες. Αν αυτό αλλάξει, η αιτία μπορεί να είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις.

"Οι εξωτερικοί παράγοντες και οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να διαταράξουν και να κλέψουν τον ύπνο", ανέφερε η Δρ. Dora Triché, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ύπνου και του Τμήματος Μη Επεμβατικού Αερισμού στο Νοσοκομείο της Νυρεμβέργης, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Γερμανική Εταιρεία Έρευνας του Ύπνου και Ιατρικής του Ύπνου (DGSM).

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να "πάρουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους στο κρεβάτι" από ό,τι οι άνδρες. Αν το νυχτερινό γαϊτανάκι των σκέψεων δεν μπορεί να σταματήσει, αποτέλεσμα είναι η ένταση και η αϋπνία.

Επιπλέον, ο ορμονικός κύκλος επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο, ανέφερε η πνευμονολόγος. "Γύρω από την ωορρηξία, η οποία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης, ο ύπνος είναι καλύτερος από ό,τι κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, όταν παράγεται λιγότερη προγεστερόνη".

Αυτό συμβαίνει επειδή το προγεσταγόνο έχει ηρεμιστική και προαγωγική για τον ύπνο επίδραση.

Η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης είναι επίσης αισθητή κατά την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που προηγουμένως μπορούσαν να κοιμηθούν καλά, τώρα παραπονιούνται για δυσκολία να κοιμηθούν. Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μειώνουν την ποιότητα του ύπνου και η πτώση των επιπέδων προγεστερόνης καθιστά τον ύπνο ασταθή.

Υποκατάσταση ορμονών σε χαμηλές δόσεις

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σε χαμηλή δόση μπορεί μερικές φορές να ανακουφίσει καλά τα συμπτώματα, δήλωσε η γιατρός, η οποία είναι μέλος του Δ.Σ της DGSM. Υποστήριξε τη διαδερμική λήψη οιστρογόνων το πρωί και τη χορήγηση προγεστερόνης το βράδυ, "κατά προτίμηση χαμηλής δόσης βιοϊδιοταγής προγεστερόνης".

Ένα άλλο πλεονέκτημα συνίθσταταται σύμφωνα με την γιατρό στο ότι η προγεστερόνη μπορεί να προστατεύσει από την αποφρακτική άπνοια του ύπνου".

Το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (OSAS) είναι λιγότερο συχνό στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες, αλλά αυξάνεται και στα δύο φύλα κατά τη διάρκεια της ζωής - στις γυναίκες μάλιστα δυσανάλογα υψηλή κατά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, συχνά αναγνωρίζεται πολύ αργά ή καθόλου. Αυτό οφείλεται επίσης στη διαφορετική εικόνα των συμπτωμάτων, εξήγησε η Triché.

Ενώ οι άνδρες χαρακτηρίζονται κυρίως από δυνατό ροχαλητό, παύσεις στην αναπνοή και έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι γυναίκες τείνουν να παραπονιούνται για κατακερματισμένο νυχτερινό ύπνο και καταθλιπτική διάθεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα