Στην τελική φάση εισέρχεται η διαδικασία επιλογής των 7 διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των 14 υποδιοικητών, για τις οποίες έχουν υποβληθεί 229 αιτήσεις.

Η αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ έχει ολοκληρωθεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί με τη διαδικασία των ενστάσεων. Στην επόμενη φάση, θα γίνει η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις 21 θέσεις διοικητών (7) και υποδιοικητών (14).

Πρόκειται για τον "σκληρό πυρήνα" της διαδικασίας, καθώς θα μετουσιωθούν σε αποτέλεσμα οι αρχικές εισηγήσεις που έχει κάνει το ΑΣΕΠ. 

Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει πλέον το υπουργείο Υγείας, στο οποίο ανήκει και η τελική επιλογή. Θα πρέπει να επιλέξει μεν τα πρόσωπα με τα οποία θα κληθεί η πολιτική ηγεσία να συνεργαστεί, χωρίς να προκαλέσει δυσαρέσκεια σε υποψήφιους, οι οποίοι είχαν πολύ καλές επιδόσεις στις εξετάσεις.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, δεδομένου ότι οι διοικητές των ΥΠΕ θα συμμετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης των διοικήσεων στα νοσοκομεία, η οποία θα ακολουθήσει. Αναμένονται, επίσης, αλλαγές και στις διοικήσεις των Οργανισμών, με την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου Κεραμέως.

Επτάδες

Ένα από τα θέματα που προβληματίζουν στο θέμα των ΥΠΕ, είναι οι δύο "επτάδες" των υποψήφιων υποδιοικητών. Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι έχουν υποβάλει αίτηση και για τις δύο θέσεις υποδιοικητών. Το κρίσιμο είναι εάν τα ονόματά τους θα περάσουν στον οριστικό κατάλογο ή θα κριθούν μόνο στον πρώτο.

Για παράδειγμα, για τις 14 θέσεις υποδιοικητών είναι πιθανό να έχουν προκριθεί 7 ή 8 άτομα, τα οποία βρίσκονται και στις δύο λίστες (υποδιοικητής α' και υποδιοικητής β').

Το υπουργείο θα επιλέξει με βάση τα 7 ή 8 άτομα που έχουν καταταγεί στις πρώτες θέσεις και στις δύο λίστες ή με βάση 14 άτομα, ώστε να διευρύνει τον κατάλογο των προσώπων που θα αξιολογήσει, αποκλείοντας ορισμένους από τη δεύτερη επιλογή.

Θορυβώδης

Η επιλογή διοικήσεων ΥΠΕ είναι αρκετά "θορυβώδης", πολύ πριν γίνουν οι τελικές επιλογές. Ο νυν διοικητής της 1ης ΥΠΕ και εκ νέου υποψήφιος για τη θέση, Παναγιώτης Στάθης, παραιτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, καθώς το όνομά του δεν βρισκόταν μεταξύ όσων είχαν προεπιλεγεί από το ΑΣΕΠ.

Ένα δεύτερο "επεισόδιο" στο…σίριαλ, είναι η απάντηση που έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, σχετικά με την ταχύτητα των διαδικασιών.

"Πόσο χρονικό διάστημα θα ήταν αναγκαίο σε μια ιδιωτική εταιρία επιλογής ανωτάτων στελεχών για να διενεργήσει και να ολοκληρώσει την  ανωτέρω διαδικασία, η οποία σημειώνεται ότι δεν θεσπίστηκε από το ΑΣΕΠ αλλά από τον νομοθέτη;", διερωτάται ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα